Севлиево ще е домакин на фолклорния фестивал „Море песен екна…”

Велико Търново Лайф

24-03-2019, 10:00

Снимка:

община Севлиево

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Надпяването ще е в чест на неповторимия Борис Машалов

Община Севлиево ще бъде домакин на шестото издание на Националния фолклорен конкурс за северняшка песен „Море песен екна...”. Надпяването ще се проведе на 4 и 5 май в гр. Севлиево, а конкурсът е посветен на големия български глас Борис Машалов. Именно в негова чест през 2014 г. Община Севлиево организира и за първи път конкурса под този наслов. Тогава се навършиха 100 години от рождението на събирача на северняшките песни.  

В момента конкурса „Море песен екна...” вече се провежда всяка година, а през януари 2019 г. Севлиево отбеляза и 105-годишнината на певеца. По този повод на тазгодишните награди на Община Севлиево ще бъде връчен и един допълнителен приз - запис и представяне на непопулярна песен на Борис Машалов в Българското национално радио по програма „Хоризонт“. Към песента ще бъде направен и специален видеоклип, който ще бъде заснет от компания „Сънрайз мюзик“. В конкурса е предвидена и Юбилейна награда – „105 години Борис Машалов“, която ще се даде за изпълнение на негова песен.

Националният фолклорен конкурс „Море песен екна...” цели популяризиране и съхраняване на северняшката народна песен и се осъществява под егидата на Министерството на културата и Община Севлиево. Медиен партньор на конкурса е Българското национално радио и Телевизия „Сънрайз Маринов”.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)