Музей Етъра обяви национален детски конкурс „Бостанско плашило”

Велико Търново Лайф

24-03-2019, 15:00

Снимка:

ЕМО Етъра

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Всички плашила трябва да бъдат изработени от природни материали

Музей Етъра обяви Втория национален детски конкурс „Бостанско плашило”. Етнографският музей на открито е мястото, където всеки може да усети духа на миналото. През годините музеят се превръща в едно от основните ядра за съхранение и популяризиране на българските традиции. Освен събитията, съпътстващи богатия Културен календар, в музей „Етър“ се провеждат и конкурси с различна тематика. За пръв път конкурс за плашило е организиран през 2009 г. През последните години провеждането му се свързва с ежегодния Карнавал на хумора в град Габрово през месец май.

Плашилото, това човекоподобно чучело, облечено в стари дрехи, натъпкани със слама, направено, за да плаши и прогонва птиците от селскостопанските градини, някога е будело страх, а днес образът му провокира смях и веселие у габровци, прочути с чувството си за хумор, остроумието си и способността си да се самоиронизират. Изработените за конкурсите през 2015 г. и 2016 г. плашила вземат участие в Карнавала. Целите на националния конкурс „Бостанско плашило“ са: да се провокира интереса на участниците да се запознаят с традициите в направата на бостански плашила, използвани за опазване на реколтата; да се насърчат творческите способности и фантазията на младите хора; да се стимулира умението на децата да работят с различни естествени материали.

Конкурсът се организира от Етнографски музей на открито „Етър” – Габрово и е с национален характер. В него могат да се включат както индивидуални, така и групови участници. Изпратените плашила ще се състезават в следните категории: най-традиционно плашило; най-смешно плашило; най-страшно плашило; цялостна композиция.
Плашилата, участвали в конкурса, не се връщат. След приключването му те се експонират на територията на музея. Това изисква те да са направени от устойчиви материали и да са с човешки ръст.

Плашилата за конкурса, придружени с имена на участниците, възраст, клас, име на училище /клуб, читалище/, активен email, адрес и телефон за контакт се изпращат на адрес : Габрово 5309, ул „Ген. Дерожински” № 144, Етнографски музей на открито „Етър”, за конкурс „Бостанско плашило”.

Всички плашила трябва да бъдат изработени от природни материали (дърво, хартия, глина, слама, текстил и др.). При изработване на плашилата за конкурса, участниците трябва максимално да се придържат към представата за традиционните плашила, използвани до 80-те години на XX век. Отличените плашила получават предметни награди и диплом. Допълнително могат да бъдат учредени специални и поощрителни награди, по преценка на журито.

Срок за приемане на плашилата: 5 май 2019 г.
Журиране и експониране: 7 – 13 май 2019 г.
Награждаване: 17 май 2019 г.
Изложба на открито: 14 май – 30 август 2019 г.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)