Седем случая на онкологични заболявания са открити за два месеца в УНГ- отделението на горнооряховската болница

Животът

25-03-2019, 09:34

Снимка:

МБАЛ Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Единият случай е рядък вид рак, който почти не се среща у нас

Седем случая на онкологични заболявания са открити от февруари досега в УНГ- отделението на горнооряховската болница.
„Става въпрос за доказани онкологични процеси, единият от които почти не е срещан в България, а именно - раково образувание на коренно -езичната сливица“, коментира д-р Стоян Стоянов, началник на отделението, който има дългогодишен опит в областта на онкологията. Два от случаите са на определени зони в долната част на гърлото, три са на рак на ларинкса и един случай на рак на езика в начален стадий. От МБАЛ пациентите са насочени към УМБАЛ в Пловдив, където са им направени операции. Пациентите с рак на хипофаринкса и карцином на езика са на лъчелечение в Комплексния онкологичен център във Велико Търново, уточнява д-р Стоянов, който в момента е в процедура на изготвяне и защита на дисертация на тема "Злокачествени тумори на хипофаринкса" заради дългогодишни наблюдения и опит.
„Въпросните пациенти са овладяни от медицинска гледна точка, добре са повлияни клинично и на всички предстои последваща прицелна лъчетерапия, коментира още д-р Стоянов. Той допълва, че този вид карциномни образувания не са непознати за него, но не са казуистика.
УНГ-специалистът съветва при налични оплаквания от болки в гърлото, при трудно преглъщане и чувство за чуждо тяло в долната част на гърлото, при чувство за заседнала топка, буца, люспа, особено при хора с операция в млада възраст на основните сливици, при които уголемяването в долната част е физиологично и съответно дава такива оплаквания, да се обръщат навреме към специалист. „Някои от хората с такива оплаквания, особено с лабилна психика и нервна система, изпитват чувството, че са раково болни“.
Медикът е категоричен, че такива оплаквания не изискват лечение с антибиотик, каквото обикновено се предлага и практикува. Уместно е извършване на специализиран преглед от компетентен специалист с оглед правилна преценка на състоянието на пациента.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)