Православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Животът

26-03-2019, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Вижте кой празнува имен ден днес

Православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Св. Архангел Гавриил е един от четирите архангели според Стария Завет заедно с Михаил, Рафаил и Уриил.

В Новия Завет Архангел Гавраил (или Гавриил) (означава - "сила Божия" на еврейски) е един от седемте архангели. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията - Христос. Затова, Бог изпратил архангел Гавриил в храма да извести на св.пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос.

Отново, Архангел Гавриил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди младенеца. Архангел Гавриил се явил и на св.пр. Данаил. В християнската традиция, най-вече във византийското религиозно изкуство, архангел Гавриил се свързва с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце - символ на непорочността на Светата Дева. Имен ден празнуват: Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела и Габи.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов