26 март е Световен ден в подкрепа на страдащите от епилепсия

Животът

26-03-2019, 08:18

Снимка:

интернет

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Един на всеки 20 души у нас може да получи епилептичен пристъп, а един на всеки 200 заболява от епилепсия

26-и март е Световният ден за информиране на хората за епилепсията и подкрепа на страдащите от това заболяване. Денят е наречен Лилав ден. Един на всеки 20 души у нас може да получи епилептичен пристъп, а един на всеки 200 заболява от епилепсия, сочат данните. 

 

„Лилавият ден“ идва от едно малко момиченце от Канада. Детето решило да не се срамува повече от болестта си и казало в училище: „Обявявам този ден за Лилав ден и на този ден ще ви разказвам какво е епилепсия“.

Епилепсията е едно от най-разпространените неврологични заболявания. То се характеризира с повтарящи се, от нищо непредизвикани, епилептични припадъци. Епилепсията е позната на човечеството от хиляди години. Тъй като по време на припадък човек често се държи неадекватно, много хора смятали,че той е обладан от някакъв зъл дух.


Днес епилепсията се нарежда на четвърто място по значимост сред неврологичните заболявания в световен мащаб. Има два вида епилепсия – едната е идиопатична епилепсия, която е скрита и се проявява в даден момент от живота на човека. Обикновено причините за нейната проява в този случай остават неясни или поне не могат да се установят със съвременните методи на изследване. При около 5% от случаите причина за епилептичните пристъпи са генетични фактори, които обикновено се проявяват още в детска възраст. По-голямата част от случаите са на придобита епилепсия. Това е възможно са се случи с плода още по време на бременността. Една голяма част от случаите са плод на травматични раждания, често заради предизвикани кръвоизливи в мозъка на детето. Причина за появата на епилептични пристъпи може да бъдат инфекции на централната нервна система - енцефалити, менингоенцефалити. След раждането има два пика във възрастовата честота за проява на епилепсия – в детска възраст до около 7 – 10 години и във възрастта над 60 години, когато започват да се проявяват съдовите заболявания като атеросклерозата, мозъчни инсулти, появата на туморни образувания, черепно-мозъчни травми от катастрофи или удари и други фактори, които могат да провокират появата на епилептични пристъпи.


С подходящото лечение между 70% и 75% от болните могат да бъдат излекувани, съобщават от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов