Даниел Панов : Постигнахме финансова стабилност на общината

Мисия

28-03-2019, 11:36

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Велико Търново ще кандидатства по норвежка програма за подмяната на 500 улични осветителни тела

През последните години общинското ръководство постигна финансова стабилност на община Велико Търново. С този извод започна отчета на управленската си програма в периода 2015 – 2019 г. кметът инж. Даниел Панов по време на заседанието на местния парламент.

Нарастват собствените приходи на Общината, като през 2018 г. те са били в размер на 20,8 млн.лв. В сферата на инфраструктурата стартираха два от най-големите проекти през последните години – за интегрираната градска среда и за образователната инфраструктура.

През 2018 г. община Велико Търново е управлявала европейски средства в размер на 34 млн.лв. по 11 проекта. 29,4 млн.лв. от средствата са безвъзмездна помощ, а съфинансирането от страна на общината е от 941 000 лв. Предстои общината да кандидатства по норвежка програма за подмяната на 500 бр улични осветителни тела.

38 улици в Стария град са подновени, припомни инж. Панов и благодари ма жителите за проявеното търпение по време на строително-ремонтните дейности. Продължава облагородяването на кв. „Чолаковци” в Търново, с нов вид е и Западната промишлената зона, където вече започна строителството на нови предприятия.

Над 12 км улици ще бъдат реконструирани с финансиране по ИНТЕРРЕГ. Това са улици в кв. „Света гора”, кв. „Асенов”, пътят под хълма Царевец и ул. „Опълченска”.

Близо 2,6 млн.лв. е инвестирала община Велико Търново в образователна инфраструктура за отчетния период, каза Панов. В средните училища са разкрити пазарно ориентирани учебни профили. На над 110 лица на възраст под 29 години е осигурена заетост.

В сферата на културата през периода 2015 – 2019 г. са проведени над 490 събития и прояви, като акцент е фестивала „Сцена на вековете”, привлякъл над 12 000 зрители. Тази година той ще се надгради и ще е с международно участие, съобщи Даниел Панов.

„14% е ръстът на туризма, което се дължи и на добрата реклама и маркетинг. Работим с дългосрочната визия да се създават нови обекти, които да удължават престоя на туристите в града. Надяваме се Велико Търново да получи статут на духовна и историческа столица на България, който ще ни даде преимущество пред другите общини.” – завърши отчета на управленската си програма кметът инж. Даниел Панов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов