Докторант на ВТУ участва в международен обмен в Румъния

Животът

28-03-2019, 12:31

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Христо Ангелов наблюдава и симулиран съдебен процес от местната структура на ЕЛСА

Докторантът по „Международно право и международни отношения“ в Юридическия факултет на Великотърновския университет Христо Ангелов проведе международен обмен в Трансилванския университет в гр. Брашов, Румъния. Освен срещата със студенти и преподаватели, докторантът наблюдава и симулиран съдебен процес, при който студенти от местната структура на ЕЛСА – най-голямата европейска организация на студентите по право, влязоха в ролите на адвокати, съдии и прокурори и представиха на своите колеги как би изглеждало едно истинско съдебно заседание.

При срещите с преподавателите от университета в Брашов бяха обсъдени горещите теми на ниво Европейски съюз, както и специфичните проблеми пред юридическото образование в България и Румъния.

Брашов е чудесна дестинация за академичен обмен – има университет с факултети с почти всички направления във висшето образование, както и впечатляващ библиотечен фонд. Градът е с характерна архитектура, наблизо до него се намират няколко красиви замъка, включително замъкът на граф Влад Цепеш – Дракула. Брашов разполага с добри места за настаняване, добре развита транспортна мрежа, а главната му пешеходна улица е пълна с изкушения за любителите на световната кухня. Всички тези предимства могат да бъдат преживени от студентите, докторантите и преподавателите от Великотърновския университет, благодарение на активната дейност на Университета в областта на международното сътрудничество.

От 2017-2018 академична година до март 2019 по програма Еразъм+ са реализирани 28 студентски мобилности на магистри и докторанти на Юридическия факултет. От тях 6 студенти са участвали в дейност обучение в партньорски университети във Франция, Испания, Турция, Гърция и Австрия с продължителност един или два семестъра. Реализирани са 26 Еразъм+ мобилности с цел практика в приемащи организации в Германия, Македония, Холандия, Словакия, Кипър, Франиця и Испания.

В рейтинга на висшите училища в България за 2018 година Юридическият факултет на Великотърновския университет е на първо място с най-високата оценка по международна мобилност сред юридическите факултети в страната

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов