Центърът за превенция и спорт в Балван с награда „Проект на годината 2018”

Мисия

28-03-2019, 14:35

Снимка:

интернет

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Наградата бе връчена на Благовеста Факирова, по чиято инициатива се реализира проектът

Центърът за превенция и спорт в село Балван е отличен от Фондация „Лале” за Проект на 2018 година.  Наградата – статуетка, изработка на скулптора Георги Чапкънов, и сертификат – бяха връчени на директора на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” Росица Димитрова на  официална церемония в София. Днес тя предаде статуетката на изпълнителния директор на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски” Благовеста Факирова, по чиято инициатива проектът се реализира. Центърът  разполага с  фитнес зала, специализирани кабинети с указателни платна за превенция на пожарната безопасност, оказване на първа помощ при катастрофи, бедствия и аварии. Разкрити са две площадки на открито за пътна и пожарна безопасност. Предстои на 4 април да бъдат открити още две  – за приложно колоездене и за оцеляване сред природни бедствия.

Партньори във всички начинания на дарителското сдружение са Община Велико Търново, Областната дирекция на МВР, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, Съюзът на пивоварите, който средногодишно финансира организацията с по 5000 – 6000 лева, НВУ „Васил Левски”, а отскоро и БЧК, и мобилен оператор.

Центърът за превенция и спорт обхваща над 600 деца от малките населени места. По думите на Росица Димитрова той надгражда и разширява 20-те центъра за работа с деца и младежи в общината, които са единствените по рода си в страната.

„Когато разбрахме новината, бяхме в емоционален възторг”, сподели комисар Христов, зам.-директор на ОДМВР. „Продължаваме напред – да бъдем полезни при обучението на децата, за да се чувстват спокойно, да растат в добра атмосфера и да изпитват удобство при техните игри и забавления”, допълни комисар Христов. По неговите думи наградата е за положен труд. Той припомни, че подобни центрове се разкриха в Павликени и в град Елена, има предложения за създаване и в други населени места.

Благодарност към партньорите с големи сърца изказа Евгени Стоянов от РС „Пожарна безопасност и защита на населението”. „Нашето отношение към подрастващото поколение днес ще сформира по-светло бъдеще на нацията утре”, каза той.

Според Красимир Косев от „Пътна полиция”  най-голямата награда е да се спаси човешки живот на пътя. „Задачата ни е да направим така, че движението на децата по пътищата да е по-безаварийно, като ги учим на основните правила”, отбеляза Косев.

Кметът на Балван Недьо Георгиев подчерта, се с дейностите по проекта селата оживяват и започват да  излизат от изолация.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов