22 милиона лева са инвестирани в инфраструктурата на Велико Търново през 2018 г.

Мисия

28-03-2019, 17:13

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Даниел Панов описа значимите инвестиции в сферата на образователната инфраструктура

Над 22 милиона лева са инвестирани в инфраструктурата, градската среда и благоустройството на Велико Търново през 2018 година. Това обобщи кметът Даниел Панов по време на днешното заседание на Общинския съвет. Панов припомни, че  в града е стартирал най-големият по своя обем от дейности проект, включващ обновяването на 38 улици и площади в старата част на града, както и на инфраструктура в кв. „Чолаковци“. „Благодаря на великотърновци за търпението, ремонтите навлизат в своята заключителна фаза“, каза кметът и акцентира, че над 8 километра е и обновената водопроводна мрежа в Стария град. „Подобрени са условията за живот на близо 10 000 жители на Велико Търново“, подчерта Панов и припомни, че с финансиране от републиканския бюджет основно са ремонтирани още няколко улици в източната част на кв. „Чолаковци“.

„С нов вид се сдоби Западната индустриална зона в Старата столица – оптимизирана е бизнес средата за над 50 предприятия и за над 5000 работещи“, продължи градоначалникът.

Отчетени бяха текущите ремонти, подобрили улична мрежа с над 18 000 кв. метра площ, ремонтираните близо 100 дъждоприемни шахти, преасфалтираните междублокови пространства в района на улиците „Краков“, „Ален мак“ и „Полтава“, обновените тротоарите и стълбищата на над 10 улици, възстановяването на пешеходния парапет до панорамния път към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, изградените 15 нови участъка от уличното осветление.

Даниел Панов описа значимите инвестиции в сферата на образователната инфраструктура – модернизацията на три училища и три детски градини с европейски средства, обновяването на 11 детски площадки в ясли, детски градини и междублокови пространства и др. „Повече от 4000 деца и ученици ползват тези подобрения“, подчерта кметът.

Описани бяха и инвестициите в с социалната сфера, подобрили качеството на живот на повече от 850 лица, включително и на деца в неравностойно социално положение.

„Добрата грижа за паметниците на културата, разработването на нови продукти и обогатяването на културния календар, както и добрият туристически маркетинг доведоха до 13% ръст на туристите в Старата столица“, добави Даниел Панов.

Над 700 000 лева са вложени в инфраструктурата и облагородяването на населените места от общината, ремонтирани са 17 сгради – общинска собственост, построен бе нов мост между Велико Търново и с. Шемшево.

„Погледът ни бе насочен и към решаването на проблеми, трупани с десетилетия. С подкрепата на правителството бе осигурено финансиране за изграждане на редица улици в кварталите „Бузлуджа“, „Зона В“ и „Картала“ и най-важното – за строителството на нова детска градина за 120 деца и за разширяването на ДГ „Здравец“. Много важна подкрепа е и одобреният в края на 2018 година за финансиране проект по програмата за трансгранично сътрудничество „Румъния – България“, предвиждащ основни ремонти на повече от 10 км. улици в кварталите „Света гора“ и „Асенов“, включително на северния и източния вход на града, ул. „Опълченска“ и пътя зад Царевец“, завърши кметът.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов