Осем проекта получиха финансиране по програма „Изкуство и култура“ на Община Велико Търново

Мисия

02-04-2019, 13:33

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Бюджетът на програмата е 50 000 лв.

Осем проекта получиха финансиране по програма „Изкуство и култура“ на Община Велико Търново тази година. Бюджетът на програмата е 50 000 лв. и средствата бяха разпределена след заседание на комисията, която оценява и класира проектните предложения.
Най-голямата сума – 9840 лв. получава организацията „Тристан филм“, която ще трябва да изработи филм за читалище „Надежда 1869“. Тази година най-старото читалище във Велико Търново чества своята 150-та годишнина. Режисьорът Станимир Трифонов е този, който ще работи върху филма за читалището.
По 8000 лв. получават сдруженията „Пумпал“ и „Фюжън Уей“. Първата организация иска да направи фестивал на уличните изкуства Rails. Идеята на авторите, които са художници, е да направят графити фестивал с участие на български артисти от най-високо ниво. Културно събитие от такъв вид и с такива размери не е провеждано досега във Велико Търново и никъде в България през последните няколко години. Художниците са избрали да рисуват върху новоизградената стоманобетона стена по подхода към гара Трапезица и станцията на фуникуляра, която води към самия хълм.
„Фюжън Уей“ е организацията, която през последните две години провежда в старата столица Фестивал на китарите. Тази година проектът е посветен на музицирането като иновативно изкуство, което съчетава в себе си различни традиционни и съвременни култури и жанрове.
6995 лв. получава ТД „Трапезица – 1902“, за да реализира за пореден път проекта си „Изкуство сред природата“. Това лято студентите ще работят върху изграждането на интерактивни арт инсталации от дърво, камък и метал.
С 5800 лв. програмата финансира и проекта на сдружение „П.И.Т.А.“. Зад него стои Гергана Пенова, която миналата година реализира идеята си „Отражения – претворено наследство“, а сега е посветила проекта си на символите на Велико Търново.
5365 лв. получава и най-голямата школа за латино танци Un beso, за да реализира за седми път фестивал на танца и латинската култура. Латино фиестата продължава три вечери и ще бъде отново в пространството около Художествената галерия и паметника на Асеневци.
С 4000 лв. програмата финансира дейностите на организацията „Ай Ер Ви Интернешънъл“, която е завила поредица от изложба в галерия Heerz Tooya. Финансиране получава и проектът на „ВТ Инвест“, които отново са подготвили програма, наречена „1кв. м. изкуство“.
15 бяха всички проектни предложения, които постъпиха за финансиране по програмата „Изкуство и култура“. Четири от тях не бяха допуснати още при разглеждане на документите, два отпаднаха по време на дискусията в комисията. Не получи финансиране и проектът за Международен кино-литературен фестивал“ на „Синелибри“ ООД с идеята този фест да влезе в Културния календар на Община Велико Търново.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)