НАП проверява за новите касови апарати

Животът

03-04-2019, 08:42

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

135 000 фискални устройства и принтери съответстват на изискванията на Наредба Н-18

Инспекторите на НАП започнаха проверки в търговските обекти в страната за спазването на последните изисквания към касовите бележки и подаването на данни за продажбите. От вчера всяка регистрирана по ДДС фирма, която не използва софтуер за управление на продажбите трябва да отпечатва на касовите си бележки QR код, а фискалното устройство да изпраща данни в НАП за всеки фискален бон в реално време.

Нерегистрираните по ДДС имат срок до края на юни, а използващите софтуер за продажбите до края на септември, в който да приведат дейността си в съответствие с новите правила. 

Потребителите вече могат да проверят дали касовата им бележка е истинска с обновеното мобилно приложение на НАП, достъпно безплатно за устройства с операционни системи IOS и Андроид. Приложението позволява и регистрация на фискални бонове в лотарията на НАП с голяма награда 50 000 лв.

До момента 135 000 фискални устройства и принтери вече отговарят на новите изисквания, като броят им е дори по-голям от първоначалните очаквания, допълват от НАП.

„Проверките във всеки обект на регистрирано по ДДС лице от 1 април  имат за цел да установят дали касовият апарат е сменен и ако не е,  използва ли се в обекта софтуер за управление на продажбите“ каза по повод на контролните мерки на НАП Спас Шишков, директор на „Фискален контрол“.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)