4 април е Световен ден на бездомните животни

Животът

04-04-2019, 07:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес е и Ден на психолога

4-ти април е Световният ден на бездомните животни. От години на тази дата се провеждат различни мероприятия в различни държави, с цел да се насочи общественото внимание към близо 600-те милиона бездомни животни по цял свят.

Жертва на човешката безотговорност стават най-често кучетата и котките, които редовно биват изоставяни, малтретирани и бити.

У нас има Закон за защита на животните, а насилието срещу тях е инкриминирано и в Наказателния кодекс. Въпреки това не е ясно дали институциите спазват приетите в Народното събрание правила, тъй като контролен мониторинг на дейността им не се извършва.

Световната здравна организация препоръчва кастрацията като една от най-ефективните стъпки за намаляване броя на уличните кучета и котки.

 

На 4 април психолозите отбелязват своя професионален празник. Денят на психолога е обявен през 1995 година.

Психологията е наука, която изучава умствените процеси и поведението на хората.

Психолозите се стремят да разберат ролята на умствените процеси в индивидуалното и обществено поведение, както и причиняващите ги физиологични и неврологични процеси.

Психологията обхваща също прилагането на това знание в различни сфери, включително проблеми от ежедневния живот, както и лечението на психически заболявания.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)