Историци от Македонския исторически институт гостуваха във Велико Търново

Животът

04-04-2019, 10:52

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Те изнесоха лекция и представиха нови книги, издадени от Института

„Македония през Първата и Втората световна война“  бе темата, по която говориха във Велико Търново учени от Македонския научен институт (МНИ). Срещата, на която бяха представени и нови книги, издадени от Института, бе организирана от Младежката организация на ВМРО в старопрестолния град.

 

На нея бяха поканени доц. д-р Александър Гребенаров – историк и председател на МНИ; доц. д-р Ангел Джонев от Регионалния исторически музей в Кюстендил; Николай Поппетров, специалист в Института за исторически изследвания при БАН и гл. ас. д-р Георги Георгиев – сътрудник в Института по история на БАН и научен секретар на редакционната колегия на най-старото списание в света, занимаващо се с темата „Македония“  - „Македонски преглед“.

 

Почти 2,5 часа пред повече от 20 млади хора, специалистите по „Македония“  говориха за участието и ролята на България в двете световни войни, геостратегическия интерес към Македония и поставиха своите акценти върху темата.

 

Доц. Гребенаров запозна аудиторията с организацията и македонските българи през Първата световна война; със създаването и основната дейност на научния институт, а именно – издаването на книги (до момента 200 на брой) и бюлетин за българите на Балканите и по света.

 

Николай Поппетров  говорѝ за причините и фактическите обстоятелства около държавно-политическата система по онова време и защо България влиза във войните. Според специалиста не е имало стратегически фактор, който да накара България да участва в Първата световна война и, „ако тогава можехме да не влезем, то във Втората световна война не можехме да не влезем.“, защото в Първата световна война сме участвали за национално обединение, а Втората световна за нас е била война по принуда.

 

Доц. д-р Ангел Джонев представи ролята на редовия български войник в двете световни войни и наблегна на икономическата, културната, образователната, дори творческа дейност на хората под пагон по време на тези събития. По думите му «човешкият дух не се пречупва по време на война, а градивното в човека излиза на преден план» и даде за пример организирането на войнишки театри и библиотеки в бойните части. Друг любопитен факт, за който спомена доц. Джонев и който е описал в книгата «Македония в железопътната политика на България», е вложението на милиарди тогавашни левове в изграждането на стотици километри теснолинейни жп линии в Македония и Сърбия – едно интересно предизвикателство за любителите на военния туризъм, които и днес могат да видят постиженията на българското строителство по време на Първата и Втора световни войни.

 

«Войната е преди всичко избор. Какво искаш, как и с кого го искаш и защо да го постигнеш.» Така започна своята лекция д-р Георги Георгиев за присъствието на албанците и българите в Македония по време на двете войни. По думите му «във войната грешките се заплащат с бъдеще, затова историята трябва да се изучава, за да се поучим от грешките». 

 

Младите хора слушаха внимателно историците, след което зададоха много въпроси, някои от тях пречупени и през историко-политическата обстановка на днешния ден. Гостите останаха очаровани от познанията на младежите и обещаха това да е начало на поредица от лекции по вълнуващи ги исторически теми.

 

На финала доц. Гребенаров с горчивина отбеляза, че българските държавни институции не работят заедно и в синхрон за българите зад граница и призова да милеем за сънародниците си извън пределите на страната.

 

Ден по-рано учените от МНИ гостуваха и на Националния военен университет „Васил Левски” във В. Търново, където също представиха новите заглавия, издадени от Института.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов