Комисар Мария Габриел: Историческа стъпка за намаляване цените на роуминга между държавите от Западните Балкани

Животът

04-04-2019, 17:46

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Българският еврокомисар присъства на подписването на регионалното споразумение

В рамките на Цифровата среща на върха в Белград, българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел присъства заедно с премиера на Сърбия Ана Бърнабич на подписването на регионалното споразумение за намаляване на тарифите за роуминг между шестте партньори от Западните Балкани. Това е резултат от усилията на Мария Габриел от началото на нейния мандат. Постигнатото споразумение е част от Цифровата програма за Западните Балкани, инициирана от българския еврокомисар по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Според текста на споразумението, от 1 юли т.г. цените на минута разговор в региона няма да надвишават 19 евроцента. Текстовите съобщения ще струват максимално 6 евроцента, а един мегабайт няма да бъде по-скъп от 18 евроцента.

„Това е исторически момент за всички нас, който показва, че обединени можем да постигаме резултати. Споразумението е ярък символ на силната политическа воля на всички, ангажирани с него. То е споразумение на шестте балкански държави и ние го подкрепяме напълно. Следващата стъпка е да договорим същото, но този път между Западните Балкани и Европейския съюз“, заяви комисар Мария Габриел.

Тя  благодари на премиера на Сърбия Ана Бърнабич, на  отговорните министри от балканските партньори и на генералния секретар на Регионалния съвет за сътрудничество Майлинда Брегу за политическата смелост и постигнатия успех. Преди подписването на споразумението, българският еврокомисар откри втората Цифрова среща на високо равнище с участието на министрите по цифровите въпроси на шестте страни от Западните Балкани, представители на бизнеса, гражданското общество и академичната общност. Пред участниците във форума тя очерта постигнатото за последната година по Цифровата програма за Западните Балкани.

 

„Миналата година показахме силна воля за цифрова промяна на региона. Ангажирахме се да инвестираме в широколентова свързаност, киберсигурност, цифровизация на  индустрията, цифровите умения на гражданите, засилване на изследванията и иновациите“, допълни българският еврокомисар.

На първо място тя открои факта, че партньорите от региона изготвиха свои стратегии за широколентовия интернет и бяха подкрепени с 30 милиона евро през Фонда за инвестиции за Западните Балкани. Налице е политическа ангажираност от тяхна страна за подготвянето на стратегии в областта на информационните и комуникационни технологии, както и за приемането на законодателство в сферата на киберсигурността, което включва сътрудничество с европейската агенция за киберсигурност ЕНИСА. Важна стъпка бе и създаването на 5G коридор между Солун, София и Белград, договорът за който бе подписан договор през 2018 г. В изданието на Европейската седмица на програмирането през 2018 г. бяха организирани над 1000 събития в шестте западнобалкански страни, което е три пъти повече от предходната година и представлява важна стъпка в подкрепа развитието на цифровите умения. В тази връзка, основните европейски програми и мрежи бяха отворени за участие за региона. Такива са центровете за широколентова компетентност, трансгранични инициативи като стажовете за студенти „Цифрова възможност“, мрежата Start-up Europe за Западните Балкани, включването на западнобалканските национални регулаторни власти в Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (BEREC). Мария Габриел призова партньорите от региона да участват също в Европейския алианс за изкуствен интелект и в Европейската блокчейн обсерватория и форум. Тя обърна специално внимание на значимостта на цифровите иновационни хъбове -до момента в страните от Западните Балкани има изградени 6 хъба, а още 16 са в процес на подготовка.

„Мога да продължа дълго да изброявам значимите достижения и резултати на Цифровата програма за Западните Балкани. Много от тях видях с очите си по време на посещенията ми в тези страни. Те са отлична основа за изграждането на един свързан и силен икономически регион, който върви стабилно по пътя на европейската интеграция“, заключи Мария Габриел.

Тя оповести началото на първия диалог ЕС - Западни Балкани в сферата на информационните и комуникационни технологии, който ще се проведе през юли в Брюксел.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов