Потвърдиха първи случай на морбили в Търновско

Животът

05-04-2019, 17:07

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Заболелият е млад мъж от Елена, заразата е пренесена от чужбина

Първи случай на заболял от морбили е потвърден от РЗИ – Велико Търново, съобщиха от институцията.

На 1-ви април в Инфекциозно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” АД – Велико Търново е приет пациент от община Елена, със съмнение за морбили. Диагнозата е лабораторно потвърдена на 2-ри април  от Националната референтна лаборатория „Морбили, паротит и рубеола”. 
Касае се за млад мъж с оплаквания от страна на горните дихателни пътища (болки в гърлото), повишена температура, обрив по тялото, конюктивит. 
Резултатите от проведеното епидемиологично проучване показват, че най-вероятно се касае за внос на инфекцията от чужбина. 

От РЗИ – Велико Търново са извършили проверка и са връчили  предписания на всички общопрактикуващи лекари, обслужващи населението на община Елена с указания относно незабавно издирване и обхващане с имунизация против морбили, паротит и рубеола на всички неимунизирани деца от 13 м. до 18 г.. Джипитата ще извършват с повишено внимание прегледите на пациенти с катарални симптоми от горните дихателни пътища, неясен фебрилитет и обриви, като целенасочено ще се търсят анамнестични данни за контакт с болни от морбили.
Ще се наблюдават всички контактни на морбили лица до 17 ден от началото на контакта. Незабавно ще се извърши имунизиране на всички контактни на болния от Елена неимунизирани деца от 13 м. до 18 г., при липса на противопоказания за имунизация и наблюдение до 17 ден от контакта.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов