Румяна Захариева представя в Търново „Ръкавици за студената война” - velikotarnovo.utre.bg

Румяна Захариева представя в Търново „Ръкавици за студената война”

06 април 2019, 13:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    организатори

Премиерата на книгата е на 11 април в Регионалната библиотека

Издателска къща „Хермес“ и Регионална библиотека "П. Р. Славейков" - Велико Търново канят на премиерата на книгата „Ръкавици за студената война“ от Румяна Захариева. Представянето е 11 април (четвъртък) от 17,30 часа в Регионалната библиотека.
„Ръкавици за студената война“ е роман за едно българско детство, който ще остави дълбоки следи в съзнанието на читателите. Преди издаването си в България, книгата е претърпяла 5 издания в Германия, където писателката се радва на голяма популярност. За него Владимир Зарев казва: „Романът „Ръкавици за студената война“ е прекрасен текст, изпълнен с привидна наивност, но всъщност е невероятно сложен, потънал в аромати, във видения, в истории, и е населен с чудни, истински, до болка автентични образи на хора – хора, които обживяват по ненадминат начин атмосферата на един отминал и така невероятно възкръснал в думите й свят. Свят, привидно мъничък, събран в шепата и сърцето на едно будно и обладано от любопитство дете, и безкраен, жив, плътен, повличащ, изпълнен с цветове и чудесни, несрещани никъде другаде подробности за едно сякаш загубено за националната ни памет минало. Румяна Захариева е талантлив и мъдър разказвач, езикът й е метафоричен, пределно богат, изпълнен с образи, с аромати и смайващи подробности.”

Румяна Захариева пише на немски и български език и от 48 години живее в Германия. Родена в Балчик, Захариева завършва Английската езикова гимназия в Русе и славянска и английска филология в университета Friedrich Wilhelm в Бон. Тя е немско-българска писателка, поетеса и преводачка (превеждала е творби на Блага Димитрова на немски). През 1978 г. Захариева издава на немски първата си стихосбирка – „Крива затворена“, която осем години по-късно излиза от печат и в България. Следват на немски романите „Имало едно време сега“, „Ръкавици за студената война“ (в оригинал 7 Kilo Zeit) – претърпял 5 издания, „Меча кожа“, „Транзитна виза за живота“ и др. Носител е на литературните награди на Северен Рейн-Вестфалия и Die LESE.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета