8 април е Международен ден на ромите

Животът

08-04-2019, 07:00

Снимка:

Амалипе

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Амалипе организира отбелязването му днес във Велико Търново

През 1992 г., по предложение на международната организация „Романо юнион” ООН и Европейския съюз обявяват 8 април за Международен ден на ромите.
Любопитен факт е, че изборът на датата никак не е случаен. На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда и Първия ромски конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното ромско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на тази малцинствена група: образование, бедност, сегрегация.
На срещата са приети общи ромски химн и знаме. Химнът е песента „Джелем, джелем” на Жарко Йованович от 1969 г. Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено - изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение.

Колелото с 16 спици в Древна Индия се е наричало „чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

Днес в 12:00 ч. Център ,,Амалипе“ и доброволци към него, ще почетат паметта на 500 000 загинали роми в Холокоста през Втората световна война. От Стамболовия мост във  Велико Търново ще бъдат хвърлени цветя в река ,Янтра и ще бъдат запалени свещи в тяхна памет. Не на последно място, ще бъде изпълнен химна на ромите от доброволците на Център ,,Амалипе“.

   Във връзка с Международния ден на ромите 8-ми април, в изпълнение на проект „Заедно намираме решения“, Център ,,Амалипе“ и Община Павликени организират днес от 10:00 часа съвместен футболен турнир, който ще се проведе в базата на новия изкуствен терен в гр. Павликени. Целта на инициативата е да даде възможност за изява на учениците от: СУ „Св. Климент Охридски“, гр. Сухиндол; СУ „Бачо Киро“, гр. Павликени; ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Батак; ОУ „Бачо Киро“, гр. Бяла Черква; СУ „Ангел Каралийчев“, гр. Стражица, ОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Павликени, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Златарица и ПГАТ „Цанко Церковски“, гр. Павликени, разделени в две възрастови групи. Турнирът е организиран в две фази, като всеки футболен отбор може да вземе участие само в една от фазите, в зависимост от възрастта на състезателите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов