Горна Оряховица посреща близо 900 танцьори от страната за Националния конкурс „Танцова въртележка“

Мисия

08-04-2019, 13:53

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Конкурсът се провежда със съдействието на Общината

Близо 900 танцьори от страната са подали заявки за участие във второто издание на Националния танцов конкурс „Танцова въртележка“, чийто домакин от 12 до 14 април ще бъде НЧ „Напредък - 1869“. Конкурсът се провежда със съдействието на Община Горна Оряховица.

Във второто издание на танцовата надпревара ще се включат двойно повече танцьори в сравнение с миналата година. За конкурса в Горна Оряховица ще пристигнат представители на школи от Велико Търново, Лясковец, Варна, Бургас, Пловдив, Белослав и др. Сред участниците ще бъдат и индивидуални изпълнители и групи от две национални училища от Русе и Варна.

Участниците от 29 танцови школи от страната на възраст от 5 до 18 години ще изпълнят общо 260 танца в три жанра – съвременни танци, характерни танци и класически балет. Те ще бъдат разпределени в 4 възрастови групи – от 5 до 8 г., от 9 до 11 г., от 12 до 16 г. и над 16 г. и в 4 категории – солови изпълнители, дует или трио, група до 8 танцьори и формация с над 9 танцьори.

Председател на журито ще бъде Цветанка Гергинова - съдия в Националния конкурс „Път към славата“, председател на жури в Movmnt International Dance Competition и хореограф в тв формата DanceStar Bulgaria, хореограф и ръководител на Студио за модерни танци G – София. В журирането ще й помагат членовете доц. д-р Анна Папулова – магистър по Балетна режисура и преподавател в модул „Танцов театър” в Нов български университет, където е и програмен директор на департамент „Театър”, Алекс Асенов – международен съдия по танцово изкуство, ръководител на балетна формация в Русе, Марин Удварев – балетен педагог от Велико Търново, който е с богат професионален опит като балетист в театрите в Русе, Стара Загора и Пловдив.

Комисията ще определи победителите по 3 критерия – техника на изпълнение, хореография и композиция и сценично присъствие.

Организаторите са подготвили богат награден фонд – във втората „Танцова въртележка“ ще бъдат раздадени грамоти на всички участници, 360 дипломи, 104 купи за I, II и III място, 5 награди за авторство/ хореография, 2 Гран При, 160 медала за класиралите се на първите 3 места в отделните категории, както и 40 за заелите местата след трето. Предвидени са и 13 специални награди. Общо наградният фонд е на стойност 4500 лв.

Организаторите на Националния конкурс „Танцова въртележка“ канят всички жители и гости на града да подкрепят с присъствието си танцьорите от цялата страна. Танцовата надпревара е част от събитията по повод 150-годишнината на НЧ „Напредък – 1869“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов