В Коевци поставиха паметна плоча по повод 100 г. от рождението на бележития лесовъд инж. Алекси Дамянов - velikotarnovo.utre.bg

В Коевци поставиха паметна плоча по повод 100 г. от рождението на бележития лесовъд инж. Алекси Дамянов

08 април 2019, 15:20 | Мария Христова
  • Снимка:
    ДГС "Болярка"

На церемонията присъства директорът на ДГС „Болярка“ инж. Йордан Бобонков

Паметна плоча бе поставена в родното място на заслужилия български лесовъд, доктор на селскостопанските науки инж. Алекси Дамянов, по повод навършването на 100 години от неговото рождение. Инициативата на Съюза на лесовъдите в България, се осъществи с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово и ДГС „Болярка“ – В. Търново.

В сухиндолското с. Коевци мемориалният знак бе тържествено открит от председателя на СЛБ проф. д-р Иван Палигоров и кмета на Сухиндол Пламен Чернев. На церемонията присъстваха директорът на ДГС „Болярка“ инж. Йордан Бобонков и служители на стопанството, зам.-директорът на РДГ – В. Търново инж. Зорка Иванова, ветерани лесовъди от региона и страната, кметът и жители на с. Коевци.

Именно в това село е роден инж. Алекси Дамянов, изявен лесовъд към някогашното Министерство на горите. В периода 1974 – 1978 година инж. Дамянов е организирал мащабно залесяване около Коевци. На площ от 800 дка са били засадени над 160 широколистни и иглолистни вида, които растат и до днес.

Паметната плоча бе открита в Седмицата на гората, която тази година протече под мотото „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората”.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета