Община Елена кани на среща с писателя Константин Терзиев

Мисия

09-04-2019, 10:32

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Почетният гражданин ще представи най-новата си книга „Родословие”

На 10 април от 17 часа  в зала 101 на общинската администрация община Елена организира среща с писателя Константин Терзиев, почетен гражданин на град Елена.

Проф. Николай Даскалов от Великотърновския университет ще представи най-новата книга на Терзиев – „Родословие“. Той е автор и на още няколко забележителни книги, повечето удостоени с високи отличия и свързани с родния му Еленски край – „Чорбаджиите“, „Чукала мома лешници“, „Смърт в Шато дЕ“, също и на художествено-документалната биография „Стефан Стамболов“. „Родословие“ излиза с финансовата подкрепа от поредния конкурс за подпомагане на книгоиздаването и книгоразпространението в община Елена.

Книгата, както я определя в типично негов стил авторът, е“…моята последна дума да бъдат тези очерци, надявам се, един многолик и достатъчно пълен портрет на моя род“, в личен и в по-широк смисъл. Родовите корени на писателя са от Чакали, където избра да се приюти след живота в  „бетонната джунгла“ на  столичните комплекси и което е описано гальовно от него в книгата като „малко селце, чак го е срам, та боязливо се гуши в малка долинка между две също тъй малки и боязливи речици“.

В „Родословие“ има твърде любопитни и почти непознати факти за известни личности от Еленския край и събития, свързани с историята му, дори и опит да се разбие легендата за името на град Елена.

Срещата с Константин Терзиев ще започне с документалния филм за твореца „Към себе си“ на режисьора Станимир Трифонов, също с еленски корени. Един от портретите в книгата е посветен на този талантлив български режисьор и неговия филм „Хайка за вълци“, който Константин Терзиев представя пред еленската общественост на премиерата на шестсерийната лента. Още тогава той предрича успеха на филма – режисьорът е постигнал това, което именитият романист не бе успял да направи – овладял е огромния жизнен материал, впримчил го е в своята юзда и го е накарал да играе по неговата гайда.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов