Риболовната федерация алармира: Рибата в българските язовири е застрашена, вецове източват водата

Животът

09-04-2019, 12:48

Снимка:

уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От маловодието полза имат най-вече бракониерите

Българската федерация по риболовни спортове протестира срещу източването на държавните язовири точно по времето, когато рибата си хвърля хайвера. Това съобщи в специално изявление председателят на федерацията Георги Михайлов.

„Във федерацията получаваме сигнали, че ред държавни язовири като например „Александър Стамболийски” и „Жребчево” в момента се източват до критични нива. Причина са вецовете, които имат подписани договори за използване на определено количество вода. В резултат на това на много места в момента цари маловодие, което затруднява много размножаването на рибата. Заради източването хвърленият хайвер остава на сухо и умира!”, предупреди Михайлов.

От маловодието, настъпило вследствие на изпразването на язовирите, полза имат най-вече бракониерите.

„В тази обстановка за тях става по-лесно преграждането на ръкавите с мрежи и изгребването на рибата, която се концентрира за размножаването си, и е с притъпен инстинкт за самосъхранение. Това си е чиста проба кражба, улеснена от недалновидното управление на големите държавни водоеми“, допълни Михайлов.

Федерацията е готова да предприеме действия поне за осигуряване на нормалното размножаване на рибата.

„БФРС предлага да бъде инициирана среща между ИАРА, МОСВ, НЕК и останалите държавни органи, както и неправителствените организации, имащи отношение към проблема. Ние не сме против добива на електроенергия, но не и с цената на унищожаването на хайвера на рибата“, каза още Георги Михайлов.

БФРС предлага още с отчисленията от таксите за риболовни билети да бъде създаден единен зарибителен фонд, тъй като в момента зарибяването не се извършва по най-рационалния начин.

„Така ще знаем къде, с какво и как зарибяваме. За целта е нужно да се извърши таксация на водоемите, да се опишат видовете риби, които ги обитават. Всичко това, без абсолютно никакво съмнение, ще доведе до по-рационално зарибяване и повече риба“, подчерта председателят на БФРС.

Спортните риболовци продължават борбата с бракониерството, а освен това пледират в съсловието си за опазване на чистотата на водоемите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов