Откриват Националната изложба на ученическото творчество „Заедно” в Лясковец

Велико Търново Лайф

10-04-2019, 09:22

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Рисунката, пропътувала най-много километри, е от Виена

За трети пореден път в Лясковец ще бъде открита Национална изложба на ученическото творчество под надслов “Заедно”. Организатори на събитието са Община Лясковец, Начално училище „Цани Гинчев” Център за приобщаващо образование и Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите - Стара Загора.

Целите на изложбата са да популяризира ролята на съвременното училище за подкрепа на процеса на осъзнаване и приемане на индивидуалността на всеки ученик; да покаже възможностите за развитие на учениците със специални образователни потребности; да популяризира приобщаването като процес.
В тазгодишното издание на Националната изложба се включиха 819 ученици от 72училища от 22 области от цялата страна. На 159 от тях се оказва допълнителна подкрепа за личностно развитие. Най-малкият участник е на 6 години, а най-големият на 17. Рисунката, пропътувала най-много километри, е от Българо-австрийското училище „Св. св. Кирил и Методий” – град Виена.
Комисия, определена със заповед на кмета на община Лясковец, разгледа ученическите творби, представени за участие в Национална изложба на ученическото творчество "Заедно" и ги класира в четири възрастови групи:

Първа възрастова група - I клас

1.Диляна Валентинова Петрова - Школа "Арт Попово" - гр. Попово
2.Ивана Мирославова Валентинова - СУ "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Белослав
3.Георги Стоянов Стоянов - ОУ "Димитър Благоев" - гр. Велико Търново 


Втора възрастова група - II клас

1.Анита Илиева - Школа "Арт Попово" - гр. Попово
2.Радина Момчилова Радева - СУ "Любен Каравелов" - гр. Добрич
3.Амира Шукриева Шалганова - ОУ "Христо Ботев" - с. Късак, област Смолян

Трета възрастова група - III клас

1.Стефани Светомирова Харалампиева - Българо-австрийско училище "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Виена, Австрия
2.Рая Мустафова Гужерова - Школа "Арт Попово" - гр. Попово
3.Мая Апостолова Алексиева - Център за покрепа за личностното развитие - гр. Бургас

Четвърта възрастова група - IV клас

1.Мария-Александра Цветанова Иванова - Център за покрепа за личностното развитие - гр. Бургас
2.Стефания Руменова Петкова - Школа "Арт Попово" - гр. Попово
3.Ралица Илиянова Цветанова - ОУ "Васил Левски" - гр. Правец

Специални гости на откриването на изложбата, което ще се състои на 12 април 2019 година от 14:30 часа в Младежки дом – гр. Лясковец, ще бъдат

Анжела Досева - Директор на Регионална дирекция за "Социално подпомагане"; д-р Татяна Предова и д-р Бояна Алексов от дирекция „Приобщаващо образование” на Министерството на образованието и науката; Фондация „Живот със Синдром на Даун” – финалисти в третото издание на ПРОМЯНАТА - най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с Фондация Reach for Change България; Издателство Carrot – финалисти в петото издание на ПРОМЯНАТА.

Ден след откриването на изложбата, на 13 април 2019 година ще се проведат паралелно две обучения, водени от лектори на Департамента за информация и повишаване квалификацията на учителите - Стара Загора. Темите, които ще се разгледат са: „Класът като група” и „Коучингът в училищна среда – за кого и как”. По време на обученията участниците ще имат възможност да преживеят груповия процес и да наблюдават в реална среда ефективността от неговото прилагане с педагогическа цел.  Също така педагозите ще се научат да създават нова култура, основана на креативност, самопознание, емпатия, целенасоченост и ориентирано към резултати развитие.
Събитието е в унисон с новите стратегии и образователни политики на министерството на образованието и науката.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов