Амалипе : Сред ромите в Габрово цари страх, децата не ходят на училище

Животът

12-04-2019, 10:27

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Според преброяването от 2011 г. в Габрово 343 от общо 55387 души, живеещи в града, се определят като роми

Центърът за етническа толерантност Амалипе – Велико Търново излезе с позиция относно ескалацията на напрежение в Габрово. След като на 10 април 5 къщи на роми, които нямат нищо общо с побоя от 7 април, бяха потрошени от протестиращи, много роми напуснаха града и са временно при роднини в други общини. От екипа на Амалипе в Габрово, споделят,  че сред ромите цари огромен страх  - не само за имуществото, но и за живота им и за живота на децата им. „В къщите, които бяха потрошени (а една – запалена) снощи, имаше и деца. Истински късмет е, че те не са пострадали. Наличието на жандармерия носи леко успокоение, но в града обикалят и „ултраси”, които заплашват със саморазправа. Цялостната обществена среда е силно враждебна; повечето деца на 11 април не са били на училище, а останалите са били посъветвани да отсъстват до края на седмицата.” – казват от Амалипе.

По тяхно предложение и с решение на Общинския съвет от 2018 г. бе закрито обособеното „ромско“ училище в града и децата бяха интегрирани във всички габровски училища. Създаденото напрежение застрашава да провали целия процес на интеграция на ромските деца в масовите училища, коментират от Центъра за етническа толерантност.

Пострадалите, чиито къщи бяха нападнати, твърдят, че нямат нищо общо с тримата рецидивисти, които са извършили побоя на 7 април. И в момента в Габрово има семейства, които са местни и които нямат роднини извън града, при които да отидат. Те очакват със страх новите протести, защото интернет пространството е залято от заплахи и закани за саморазправа. Най-тежка е ситуацията със семействата, които са с малки деца (едно от тях е бебе на 20 дни), с които Център Амалипе е в постоянна връзка днес, търсейки алтернативи за подкрепа.

Според преброяването от 2011 г. в Габрово 343 от общо 55387 души, живеещи в града, се определят като роми. „Налице е и фактът, че в Габрово няма ромска махала. Представителите на общността живеят в различни части на града, като няма голямо струпване, подобно на други градове. Част от семействата са настанени в общински жилища – също в различни части на града.” – казват в позицията си от Амалипе.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)