84 абсолвенти юристи на ВТУ се дипломираха, от тях 15 души имат успех над 5,50

Животът

12-04-2019, 14:30

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Младите хора поздрави ректорът проф. д-р Христо Бонджолов

Днес в музея „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново се проведе тържествена церемония за връчване на дипломите на абсолвентите от Випуск 2018 г. на специалност „Право“ на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. 84 абсолвенти се дипломираха, като от тях 15 души имат успех над 5,50. Младите хора поздрави ректорът проф. д-р Христо Бонджолов, който бе гост на тържеството. В словото си той изтъкна, че това е специален и изпълнен с много символика ден както за възпитаниците на университета, така и за Велико Търново, защото днес Народното събрание обяви официално града за историческа и духовна столица на България.

„Тази зала наистина пази духа на онези дни, когато се е създавала нова България. Днес е специален ден. Възлагаме големи надежди на вас и вашето поколение. Вие ще бъдете хората, които ще изградите доверието в съдебната система. На вас се пада тази чест да защитите правото. Сигурен съм, че така са ви възпитавали вашите учители, вашите преподаватели и професори. Ако не заложим на този гръбнак – на правото и на справедливостта, ако не заложим на авторитета на българските учители и на българските лекари, ще останем само със спомена за това. Сигурен съм, че ще носите с достойнство името на Великотърновския университет като негови възпитаници, но и като граждани на България. Вие сте бъдещето, защитете го достойно!“, подчерта Ректорът в приветствието си и пожела на абсолвентите успех. Проф. Хр. Бонджолов припомни, че след няколко дни в същата зала на музея „Възраждане и учредително събрание“ ще отбележим 140 години от Търновската конституция.

Своите колеги поздрави пълната отличничка на випуска Йоана Мирчева. Тя благодари на ръководството на Университета, на преподавателите и на родителите на своите колеги.

Дипломите на абсолвентите връчи лично председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, който бе гост на церемонията.

„Спомням си момента в края на миналия век, когато и аз като вас чаках да получа своята диплома. Тогава председателят на тогавашния Върховен съд се обърна към нас и каза: „Може би между вас стои бъдещият Главен прокурор, шеф на Адвокатската колегия и на Инспектората“. Никой не му повярва тогава, всеки си казваше, че това са празни приказки, но той се оказа прав. Не, колеги, това не бяха празни приказки, затова дерзайте, мечтайте и работете. Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Пожелавам ви успехи, здраве и късмет“, каза още Георги Чолаков.

Преди церемонията някои от най-изявените преподаватели на Юридическия факултет бяха отличени за заслугите си за развитието на академичния живот в Университета. Благодарствени грамоти получиха проф. д-р Димитър Токушев, проф. д-р Евгения Коцева, проф. д-р Димитрина Милкова и доц. д-р Юлия Захариева.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)