Общинският съвет в Габрово призова политическите сили да не се възползват от ситуацията - velikotarnovo.utre.bg

Общинският съвет в Габрово призова политическите сили да не се възползват от ситуацията

12 април 2019, 17:32 | Мария Христова
  • Снимка:
    архив

Създават междуведомствена комисия за промяна в поднормативната уредба на общината

На своето извънредно заседание днес, по повод събитията от последните няколко дни, Общински съвет - Габрово прие обръщение към гражданите на град Габрово с обръщение, чието съдържание гласи :

Ние, общинските съветници от Общински съвет – Габрово, категорично се обявяваме против извършения побой над наш съгражданин, както и против всички форми на насилие и агресия.

Не подкрепяме решаването на проблема с противозаконните прояви да става с други противозаконни действия. Това обезсмисля всички усилия на гражданите и институциите.

Благодарим на габровци за категорично заявената гражданска позиция, но отстояването й не бива да става с цената на безопасността и спокойствието на жителите на общината.

Категорично заявяваме, че твърденията за целенасочено и организирано настаняване на хора от ромския етнос в Габрово са груба манипулация и внушения, и че в Габрово няма гета.

Заявяваме, че предприемаме всички законови действия за решаването на възникналите проблеми.

Настояваме за обединяване усилията на всички институции на територията на общината, относно осигуряване на обществения ред, както и безопасност и спокойствие на гражданите.

Във връзка със създалата се ескалация на напрежението в Габрово, призоваваме жителите на общината към здрав разум и опазване на реда и спокойствието в града. Апелираме към политическите партии и сдружения да не използват ситуацията в Габрово за политически цели.

Конкретните мерки, които ще бъдат предприети от тук нататък:

Създаване на Междуведомствена работна група от членовете на постоянната комисия по "Административно обслужване, обществен ред и сигурност и международно сътрудничество" и представители на ОД на МВР, Община Габрово, РУО, Дирекция "Социално подпомагане", Дирекция "Бюро по труда",  която да изготви предложение за промяна на подзаконовите нормативни актове, приети от Общински съвет - Габрово и да изпрати предложение до Министерски съвет и Народното събрание, с което да се инициират законодателни промени в областта на административно - наказателното и наказателното производство, касаещи въвеждането на по - ефективни мерки и наказания, както и изменения в системите на социалното подпомагане и образованието.

Междуведомствената група започва работа в началото на следващата седмица.

 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета