Ученици от областта ще упражняват практични финанси

Животът

13-04-2019, 07:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Възпитаници от 50 класа ще участие във финансов иновационен лагер в София

Ученици от 9 до 11 клас ще вземат участие във финансов иновационен лагер, организиран от образователната организация JA България, по програмата „Практични финанси“.

През следващата учебна година още училища ще могат да въведат предмета в клас.

Ученици от 50 класа се подготвят да вземат участие в края на месец юни във финансов иновационен лагер в София. Най-запалените и ангажирани 50 младежи от общо 1100, които участват през тази година в програмата „Практични финанси”, ще решават практически финансов казус и ще сверят знанията си с ученици от цялата страна, подкрепени от ментори от бизнеса.

Инициативата е елемент от проекта, стартиран от JA България и финансовия сектор у нас, в лицето на 8 браншови организации - Асоциация на банките в България (АББ), Асоциация на българските застрахователи (АБЗ), Българска асоциация за лизинг (БАЛ), Българска асоциация за потребителско кредитиране (БАПК), Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), Българска асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ), Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Българска асоциация на управляващите дружества (БАУД). Институционални партньори на проекта са Министерство на науката и образованието (МОН), Комисия за финансов надзор (КФН), Национална агенция за приходите (НАП). Финансирането е осигурено от Европейската банка за възстановяване и развитие, с Инициатива за общностите, БНП Париба Лични Финанси, NN България и Финансова група Karoll. Бизнес доброволци от БНП Париба, NN България, Karoll, Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп, ДЗИ и ПОК „Доверие“ АД, посещават 50-те училища в страната като бизнес ментори и помагат на учениците и учителите да включат темата за личните финанси в своето ежедневие.

През тази година „Практични финанси“ се преподава в София, Габрово, Варна, Разлог, Бургас, Златица, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Русе, Сливен, Г. Оряховица, Ямбол, Казанлък, Вълчи дол, Враца, Ловеч, Видин, Вършец, Тетевен, Провадия, Добрич, Златоград, Пирдоп, Елин Пелин, Велико Търново и Кърджали. Ето какво споделят партньорите от бизнеса за участието на доброволците в клас:

Учебният курс по „Практични финанси“ се състои от 12 теми, които покриват 72 часа и се преподава в гимназиален етап във всички видове училища, като част от часовете по избираема и факултативна подготовка в средни, профилирани, професионални и езикови училища. Програмата прави интердисциплинарни връзки с предмети като математика, български език и литература, информационни технологии, история и цивилизации, гражданско образование, което улеснява въвеждането на финансовата грамотност като самостоятелен предмет в рамките на разширената или допълнителната подготовка. Същевременно „Практични финанси“ доразвива „Лични финанси“ – образователна програма, разработена от Джуниър Ачийвмънт България, предназначена за разширена или допълнителна подготовка на ученици от VІІІ клас. Така се осъществява приемственост с обучението по предприемачество в първи гимназиален етап в частта, свързана с финансовата грамотност, като усвоените знания, умения и отношения се разширяват, надграждат и задълбочават.

През следващата учебна година програмата „Практични финанси“ ще бъде отворена и за всички училища в страната, които желаят да я въведат в раздел „Б“ и раздел „В“ на своите учебни планове. За да стартират с преподаването на курса, директорите ще могат да се обръщат към Джуниър Ачийвмънт България  за обучение на учители, което да ги въведе в спецификата на програмата – вече има планирани обучения за 8 и 9 юни в София и 15 и 16 юни във Варна.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов