С живо цвете дарява имениците на Цветница кметицата на Дебелец

Мисия

13-04-2019, 11:00

Снимка:

кметство дебелец

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С разнообразни инициативи градът посреща Възкресение Христово

С поредица от инициативи в Дебелец ще отбележат светлите християнски празници, предхождащи Възкресение Христово.  И тази година момичета от клуб „Краезнание“ към  Читалището и основно училище „Д-р Петър Берон“,  облечени в носии и  закичени с цветни венци, ще посетят къщите на своите съграждани и ще нарекат за здраве и берекет. Както повелява традицията, всички стопани от своя страна  ще ги дарят с пресни яйца и лакомства.

Празничното настроение продължава и на Цветница. За пролетния ден са предвидени детска работилница, в която малчуганите ще оцветяват гипсови фигурки. Нашарените пиленца, яйца, зайчета, цветя и други декорации, децата ще отнесат за празника вкъщи. Материалите са осигурени от Кметство Дебелец. Всеки именник  срещу документ за самоличност ще получи живо цвете, подарък от кметицата.

„На 23 април заедно с дамите от Социалния патронаж ще сварим и боядисаме 1000 яйца, които ще бъдат осветени на Велики Четвъртък в църквата „Св. Богородица- Живоприемний Източник“  от отец  Пимен и раздавани на миряните в празничната нощ.  Освещаването ще се извърши след отслужването на сутрешната света литургия от 11,00 часа“, съобщи кметът на Дебелец Снежана Първанова. Тя допълни, че част от яйцата ще бъдат предоставени на децата от детската градина в градчето. Съвместно с възпитателите си те ще ги нашарят с различни техники, а след това ще участват с тях в кулинарен конкурс, който ще се проведе  на 25 април.   Всеки желаещ да покаже готварски умения, трябва да занесе в Кметството своето авторско творение до 24 април – сряда. Условието е кулинарните изкушения да са на великденска тематика. Майсторите на  продуктите ще бъдат оценявани от жури. Предвидени са награди.  „Изказвам изключителна благодарност на госпожа Калина Широкова, която ни дарява яйцата за празника, на управителя и дамите от Социалния патронаж, които за пореден път ще ни подкрепят в инициативите ни. Дарителството е нещо много ценно в нашия живот. Нека, както е казано, ръката която дава, да не обеднява и с любов, смиреност и настроение, заедно да посрещнем празниците“, пожела кметът на Дебелец.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов