Министър Петков: Уменията ще са конвертируемата валута на пазара на труда в бъдеще - velikotarnovo.utre.bg

Министър Петков: Уменията ще са конвертируемата валута на пазара на труда в бъдеще

13 април 2019, 17:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    velikotarnovo.utre

През настоящата година ще бъдат обучени над 11 000 безработни

Уменията на работната сила ще са конвертируемата валута на пазара на труда в бъдеще. Младежите, които сега започват своя професионален път, се очаква да сменят 6-7 работни места. Новите тенденции изискват насърчаване на ученето през целия живот, за да се гарантира, че хората ще придобиват умения, които отговарят на динамично променящите се изисквания в света на труда и ще намират заетост. Образованието ще бъде най-важният фактор за реализация на пазара на труда. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на лекция за влиянието на дигитализацията върху пазара на труда в рамките на инициативата MasterClass Work 4.0, организирана от КНСБ.

 

Бъдещето на труда ще е базирано не толкова на професии, а на умения. Дигитализацията на пазара на труда ще доведе до отмиране на някои професии и до поява на нови работни места. Ще нараства търсенето на професии, свързани с аналитичното мислене и предоставянето на услуги за хората, каза министър Петков.

 

Той припомни, че Министерството на труда и социалната политика представи прогноза за развитието на пазара на труда до 2032 г. На тази база ще се разработи уеб базирана информационна система, която ще даде възможност всеки човек да се ориентира за търсенето на работни места и заплащането във всеки икономически сектор. 

 

Министър Петков представи и политиките на МТСП за повишаване на квалификация на безработни и заети. По Националния план за действие по заетостта е предвидено през 2019 г. да бъдат обучени над 11 000 безработни. По схема „Умения“ от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ с 30 млн. лв. ще се финансират проекти на работодатели за повишаване на знанията и уменията на заети и безработни. 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета