С богат празничен концерт в Лясковец бе открита третата Национална изложба „ЗАЕДНО”

Велико Търново Лайф

13-04-2019, 13:52

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В тазгодишното издание се включиха 823 ученици от 72 училища от 22 области

За трета поредна година Лясковец домакинства изложба за ученическо творчество. Националната изложба под надслов „Заедно”, която е вече традиционна, бе организирана от Община Лясковец, Начално училище „Цани Гинчев”, Център за приобщаващо образование и Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите - Стара Загора. 

Целите на изложбата и този път бяха да популяризира ролята на съвременното училище за подкрепа процеса на осъзнаване и приемане индивидуалността на всеки ученик, да покаже възможностите за развитие на децата със специални образователни потребности и да популяризира приобщаването като процес. 

В тазгодишното издание на Националната изложба се включиха 823 ученици от 72 училища от 22 области на България. На 163 от тях се оказва допълнителна подкрепа за личностно развитие. Най-малкият участник бе на 6 години, а най-големият – 17-годишен. Рисунката, пропътувала най-много километри бе от Българо-австрийското училище „Св. Св. Кирил и Методий” – град Виена. Комисия, определена със заповед на кмета на Община Лясковец, разгледа ученическите творби, представени за участие и ги класира в четири възрастови групи. В групата на най-малките художници от първи клас, победител е Диляна Петрова от Школа „Арт Попово”. Втора в надпреварата е Ивана Валентинова от СУ „Св. Св. Кирил и Методий” - гр. Белослав, а трети при първокласниците се нареди Георги Стоянов от ОУ „Димитър Благоев” - гр. Велико Търново. Второкласниците бяха победени отново от представител на Школа „Арт Попово” в лицето на Анита Илиева. На второ място се класира творбата на Радина Радева от добричкото СУ „Любен Каравелов”, а трета е Амира Шалганова от ОУ „Христо Ботев” на смолянското село Късак. Първата награда при третокласниците ще пътува до Австрия – тя е за Стефани Харалампиева от Българо-австрийско училище „Св. Св. Кирил и Методий” - гр. Виена. Рая Гужерова от Поповската школа е втора, а третото място е за Мая Алексиева от Центъра за подкрепа на личностното развитие - гр. Бургас. В четвърта възрастова група – групата на най-големите участници от четвърти клас, Мария-Александра Иванова от Център за подкрепа на личностното развитие - гр. Бургас е първа, а втори и трети места спечелиха съответно Стефания Петкова от Школа „Арт Попово” и Ралица Цветанова, възпитаничка на ОУ „Васил Левски” - гр. Правец. 

Младежкият дом в град Лясковец едва побра стотиците рисунки на децата. Там беше изложено творчеството им и бе направено официалното откриване на пребогата експозиция. За събитието се събраха много гости, експерти, учители и ученици. Специални гости, дошли да видят красотата на багрите, изобразяващи детските мечти, бяха д-р Татяна Предова и д-р Бояна Алексов – експерти от дирекция „Приобщаващо образование” на Министерството на образованието и науката, регионални експерти от РУО, от областни дирекции „Закрила на детето”, директори на Центрове за специална образователна подкрепа, на Комисия за защита от дискриминация, на дирекцията за социално подпомагане, преподаватели и студенти от Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и много други. 

Официалното откриване започна с химните на България, на град Лясковец и на училището и с думи за „Добре дошли” от кмета на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова. Татяна Предова поднесе поздравителен адрес от името на Деница Сачева – заместник-министър на образованието и науката, а д-р Марта Николова поздрави от името на началника на РУО инж. Личева. Бяха наградени и победителите в тазгодишната надпревара, а децата от НУ „Цани Гинчев” и от гостуващото СУ „Вичо Грънчаров”, както и от ДГ „Пчелица”, поднесоха богат празничен концерт. Деца от различните класове на домакинстващото училище участваха в пролетни танци, изпяха и много песни, а песента „Заедно“, превърнала се в своеобразен химн на изложбата, присъстващите чуха в изпълнение на Преслава Георгиева и Християна Матеева от гостуващото горнооряховско училище, подкрепени от учениците на НУ „Цани Гинчев”. На 10 езика децата произнесоха и думата „Заедно” и показаха колко тя е важна в процеса на приобщаване. 

В приобщаващия празник се включиха и децата от детски танцов състав „Буровче“ с ръководител Павлина Кълчишкова и корепетитор Иван Кълчишков, а малчуганите от детска градина „Пчелица“ представиха песента „Малка Пътечка“. Пребогатият концерт на децата завърши с представяне на театрална интерпретация в три действия „Вход Господен“, „Разпятието на Божия син“, „Възкресение Христово“ – в духа на предстоящите най-светли празници, а учениците от клуб „Религия“ подготви отец Зоран Мамучевски, който ръководи от тази учебна година заниманията на децата по религия.  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов