Д-р Джани Букикио ще получи инсигниите на Doctor honoris causa на ВТУ

Мисия

14-04-2019, 11:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той е председател на Венецианската комисия

На заседанието си от 28 януари 2019 г. Академичният съвет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ единодушно присъди званието „Почетен доктор на ВТУ“ (Doctor honoris causa) на д-р Джани Букикио, председател на Венецианската комисия към Съвета на Европа

Високото отличие на Великотърновския университет Ви се присъжда на д-р Букикио  за неговия принос за развитието на конституционния диалог не само в региона, но и в света, който на свой ред гарантира необратимостта на демократичния преход в България и осигури така необходимата подкрепа в стремежа към осигуряване на демократична, социална и правова държава на българските граждани. В качеството си на председател на Венецианската комисия д-р Джани Букикио винаги е подкрепял демократичния процес в България чрез даването на доклади и становища по всички ревизии на Конституцията, както и по ред законодателни инициативи за реформиране на съдебната система.

 

Д-р Букикио е завършил е право в университета в Бари (1967 г.), където защитава и дисертация, посветена на Обединените нации и става доктор на юридическите науки (1968 г.). Преподава в Института по международно право и политически науки в Бари, както и като гост-лектор в Съвета на Европа (1968-1971 г.). От 1971 г. до 2009 г. работи в Съвета на Европа.

Д-р Джани Букикио има съществен принос за създаването, развитието и утвърждаването на Европейската комисия за демокрация чрез право.

От 2009 г. е избран за председател на Венецианската комисия и е преизбиран на този пост до днес. Европейската комисия за демокрация чрез право или както е по-известна, Венецианската комисия, е консултативен орган по конституционноправни въпроси към Съвета на Европа. В нея членуват държавите-членки на Съвета на Европа, 14 други държави, Европейската комисия от името на Европейския съюз, както и отделни лица - университетски преподаватели, членове на парламента, върховни и конституционни съдии, държавни служители, излъчени за срок от 4 години от държавите-членки в лично качество. Европейската комисия за демокрация чрез право работи в три основни направления: демократични институции и основни права; конституционно правосъдие и редовно правосъдие; избори, референдуми и политически партии.

 

Д-р Джани Букикио е носител и на множество държавни ордени и награди от различни страни. Той  е автор  на голям брой студии и статии в областта на основните права, конституционното и международното публично право.

Д-р Джани Букикио е една от най-забележителните личности в съвременна Европа, едновременно с това известен учен, юрист и преподавател, с голям принос към демократичния процес в България като председател на Венецианската комисия.

 

Церемонията ще се състои утре,15 април, в музей „Възраждане и Учредително събрание”, където ще заседава Конституционния съд.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)