Велико Търново става столица на културния туризъм

Мисия

14-04-2019, 13:00

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Международното изложение ще се проведе от 19 до 20 април

За 16-та поредна година от 18 до 20 април Велико Търново ще е домакин на най-голямото събитие в областта на културния туризъм у нас. Залите и пространствата на Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ ще приемат участници от различни държави, които в дните на Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ 2019 ще представят уникални исторически забележителности, атрактивни събития и  познавателните пътувания.

Посетителите на изложението ще могат да избират сред оферти за пролетни празници,  летни почивки, СПА отдих и туристически забележителности, представени от над 30 общини от страната, сред които Русе, Свищов, Бургас, Троян, Горна Оряховица, Несебър, Смолян, Елена, Плевен, Девин, Вършец, Велинград и др. Историческите музеи от Разград, Клисура и Карлово ще привличат посетители с интересни тематични изложби и безценни реликви.

В изложението ще се включат посолствата на Азербайджан, Виетнам, Индонезия, Палестина, Южноафриканската Република, Китайският културен център и за първи път - екипът на туристическия информационен център от сръбския Димитровград.

Атрактивни събития, празници, фестивали от цялата страна ще представят различни сдружения и туристически организации. Посетителите на изложението ще могат да участват в различни занаятчийски работилници и да опитат таланта си в изписването на великденски яйца.

Единственият специализиран форум за културен туризъм на Балканите се организира, по инициатива на Община Велико Търново, от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ със съдействието на Министерството на туризма  на Република България. Под патронажа на министър Николина Ангелкова на 18 април ще се проведе и българо-руска кръгла маса за ролята на регионите за развитието на туризма и перспективите на културния туризъм.

Част от борсата ще е и Петата научна конференция с международно участие „Културно-историческо наследство: опазване, представяне, дигитализация“, която ще е посветена на 550-ата годишнина от връщане мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир и 150 години от основаването на Читалище „Надежда – 1869“ в старопрестолния град.

В дните на изложението издателства от цялата страна ще представят своите най-нови издания в специализираното трето издание на „Фоайе на книгата с автограф“. В програмата на борсата е Националният конкурс за публикации и събития, свързани с културния туризъм „Чети и пътувай“, Международният фестивал за туристически филми „На източния бряг на Европа“, Националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика и специализираната кръгла маса, посветена на културното наследство и туристическите атракции. Част от събитието ще е и откриването на 19 април на нов туристически офис на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ на площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец.

Официалното откриване на XVI Международно туристическо изложение „Културен туризъм“-Велико Търново ще е в 11,00 ч. на 18 април 2019 г.  на откритата сцена пред Двореца на културата и спорта „Васил Левски“.

 

Още за предстоящото издание на форума и програма може да намерите на https://culturaltourism.info/

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)