ГЕРБ представи платформата си за предстоящите евроизбори

Животът

14-04-2019, 14:29

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Искаме да покажем европейското лице на България, заяви Цветан Цветанов

"Силата на нашата платформа е, че ще се припокрива с основните политики и приоритетите на голямото европейско семейство от ЕНП". Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на представянето на платформата на ГЕРБ на предстоящите европейски избори през май, съобщи dnes.dir.bg.

Платформата на ГЕРБ и партньорите им от СДС бе представена официално в НДК. На събитието присъстваха депутати, евродепутати, министри от ГЕРБ, членове на партията. Тук бе и председателят на СДС Румен Христов. Синята формация участва в обща листа с ГЕРБ.

Ще представим резултатите от управлението си, но ще кажем и какви са ангажиментите ни - на ГЕРБ и на кандидат-евродепутатите, показваме това, което се припокрива с основните приоритети на ЕНП, изтъкна Цветан Цветанов, председател на Националния предизборен щаб на ГЕРБ, преди всеки от кандидатите да представи своите приоритети по секторни политики.

Това е и силата на нашата платформа, категоричен бе той. Искаме да покажем европейското лице на България, заяви Цветанов.

Ще представим постигнатите резултати в управлението, които се припокриват с приоритетите на Европа - кохезионна политика, отбрана, миграция, отбеляза зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов припомни, че страната ни е външна граница на Евросъюза и темата за миграцията е от изключително значение.

Нямам съмнение, че днес ще бъде представена една прекрасна платформа, въпросът е тя да стигне до българските избиратели, за да могат да направят своя информиран избор. Смятам, че нашата платформа ще привлече максимален брой избиратели, каза в началото на представянето Румен Христов.

Ето приоритетите от платформата, представени от кандидатите за евродепутати.

Мария Габриел: премахване на фалшиви акаунти, цифрови умения, безопасен интернет

Излизаме с ясна посока за бъдещето на Европейския съюз. Бъдещето на Европа е цикъл. Основни ценности са защитата на личните данни и сигурността на европейските граждани. Това обяви водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел.

"Цифрови умения най-високо в дневния ред. Инвестицията в цифровите умения е инвестиция в хората. Защото съвсем скоро 90% от работните местна ще изискват цифрови умения. А в момента 40% нямат такива", заяви Габриел.

Ще работим за намаляване на цените на роуминга в тези страни, сред приоритетите на партията ще бъдат премахване на фалшиви акаунти, обучения за безопасност онлайн, както в училище, така и в бизнеса, да се подобри достъпът до интернет в селски и отдалечени райони, безплатен безжичен интернет навсякъде в страните от ЕС за по-лесна свързаност на бизнеса и хората, както и създаване на Европейски център за киберсигурност, каза Габриел и добави, че ще се работи и върху това България да бъде регионален лидер в цифровата област.

Андрей Новаков: Всеки, който има нужда, ще получи еврофинансиране

Бъдещето на Европа е цифрово и затова ни трябва добър бюджет. Европейският бюджет много прилича на семеен - поне неговата философия е такава. И както едно семейство има нужда от достатъчен бюджет, за да посрещне своите нужди, така и ЕС, каза при представянето евродепутатът Андрей Новаков. Той посочи, че европейският портфейл за предстоящия период ще бъде 1 трилион и 30 млрд. евро (1,324,089,000,000 евро).

Може да ви се струват много, но те са нужни. Затова това е отправната точка, по която ще работим. България разполага с около 14 млрд. евро, като нашата амбиция е да станат 18 млрд. евро, обясни Новаков. Той отбеляза, че всеки българин ще получи средно по 2500 лв. Според евродепутата парите за земеделие се увеличават и продължава секторът да бъде приоритетен, А за малките населени райони ще има 5 млрд. лв в следващите години.

Всеки човек, който има нужда от европейско финансиране, ще го получи, категоричен е евродепутатът. "Фалшивата новина, че след 2022 г. парите за България ще спрат, е разбита. Не само, че няма да спрат, но и ще се увеличат, заяви Новаков.

Андрей Ковачев: Здрави граждани за растяща икономика

ЕС може да помогне на държавите в сферата на здравеопазването. Можем да си помагаме и да обменяме добри практики в Съюза. Над 70% от всички граждани от ЕС, а и ние в това число, искат ангажимент от ЕС в тази сфера, въпреки че той е приоритет, заяви евродепутатът Андрей Ковачев, цитиран от Нова. По думите му ако искаме растяща икономика, трябва да имаме и здрави граждани.

Българското правителство инвестира изключително много през последните години за здравноосигурителните плащания, за ремонтиране на болници за това да има по-високо заплащане на медиците, каза той. Благодарение на европейската солидарност, само до няколко години ще имаме нова модерна Спешна помощ - ще бъдат закупени над 400 нови линейки, 247 медицински центрове ще бъдат ремонтирани, ще бъде закупена и много нова техника, отбеляза Ковачев.

Ева Майдел: Завършване на единния европейски пазар

За да имаме добра среда за бизнеса трябва да имаме добри финансови измерители. А когато цифрите говорят, и опозицията мълчи. В момента имаме най-добрите икономически показатели в нашата история - най-висок БВП, най-ниска безработица, заяви евродепутатът Ева Майдел.

България вече произвежда много. Но ние искаме да произвеждаме още и по-съвременни неща, каза още тя. По думите й от ГЕРБ ще работят за завършване на единния европейски пазар. Имаме нужда и от най-младия си потенциал - хората които са тук, хората които са в чужбина - да се завърнат. Но за да няма голяма пропаст между бизнеса и младите ще продължим да работим за съвместния им диалог, коментира Майдел.

ЕС трябва да продължи да помага на бизнеса и на потребителите и точно това ще бъде една от нашите задачи. Ще работим и за ускорено влизане в Еврозоната, защото това ще донесе повече възможности и инвестиции. Нашата най-голяма цел е не само да настигнем другите европейски държави, но и да повишим качеството на живот на българите, каза още Майдел.

Лиляна Павлова:Да запазим кохезионната политика

Кохезионна политика - това е политиката, която е най-близко до гражданите и която решава техните проблеми. Искаме тази политика да бъде по-близо до гражданите - да работим за по-добра свързаност, да бъде по-социална, да има по-добър достъп до здравеопазване, да бъде по-зелена, по-екологична, заяви Лиляна Павлова. По думите й от присъединяването ни към ЕС, въздействието на кохезионната политика върху БВП е 11%.

До 2023 г. очакваме още увеличение благодарение на тези еврофондове. Водещата ни роля е тази кохезионна политика е да се запази. Именно тя трябва да бъде близка до хората, каза още тя. Трябва да имаме синергия между различните европейски фондове и по-лесен достъп до тях. Благодарение на тях в годините назад променихме облика на градовете. Трябва да започнем да работим за това, отбеляза Павлова.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)