Юбилейна научна конференция даде старт на честванията за 140-годишнината на Търновската конституция - velikotarnovo.utre.bg

Юбилейна научна конференция даде старт на честванията за 140-годишнината на Търновската конституция

15 април 2019, 13:10 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Велико Търново

Темата на форума е "Модерният свят на българина. Търновската конституция от 1879 година"

С юбилейна научна конференция във Великотърновския университет започнаха честванията за 140 години от приемането на Търновската конституция. Темата на форума е "Модерният свят на българина. Търновската конституция от 1879 година" и е организиран от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Институт за исторически изследвания към БАН.

Конференцията бе открита от ректора на Алма-матер в Старата столица проф. Христо Бонджолов. Когато става дума за значими събития от историята ни, каквото е приемането на Търновската конституция, е добре да се чуе мнението на учените, на научните изследователи, за да не бъдат събитията интерпретирани погрешно, заяви в приветствието си към участниците проф. Бонджолов.

Той изрази радостта на представителите на академичната общност за това, че Велико Търново получи официално статут на историческа и духовна столица на България и заяви, че градът напълно заслужава това признание.

В научната конференция се включват проф. д.и.н Милко Палангурски от ВТУ - с доклад "Бащите на Конституцията. Юристите - между правото и политиката", проф. д-р Екатерина Михайлова от НБУ и проф. д-р Веселин Методиев от НБУ, които разискват теми за Учредителното събрание, проф. д-р Веселин Янчев от СУ - с доклад "Българската армия. Търновската конституция и княз Александър I" и др.

Форумът протича в две части, в които участниците представят 17 научни разработки по темата.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета