Румен Радев: Депутатите трябва да правят законите от народа за народа

Мисия

15-04-2019, 18:25

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Президентът за пръв път коментира и ситуацията в Габрово

За да има по-малко президентски вета срещу лобистки закони, депутатите трябва да правят законите от народа за народа. Това заяви във Велико Търново президентът Румен Радев по време на честванията на 140 години от приемането на Търновската конституция. Румен Радев припомни заветите на поколения Българи и на тези, които преди 140 години създават Търновската конституция. „Да пожелая на нашите народни представители да не забравят тези завети и да се водят от тях, за да има по-малко президентски вета върху лобистки закони и по-малко закони отменяни от Конституционния съд“, изтъкна президентът Радев.

Той за пръв път коментира и размириците се в Габрово, където цяла седмица се провеждат протести. Президентът подчерта, че е необходимо безкомпромисно прилагане на закона и да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност. „Цели поколения в България израснаха с чувството за безнаказаност затова се вихри и този произвол и затова гневът на хората е разбираем и основният проблем е в беззаконието и това е всеобщ проблем за държавата“, допълни Радев. Президентът връчи плакет "Св.св.Кирил и Методий" на читалище "Надежда 1869" във Велико Търново по случай 150-годишнината на културната институция.

 

Относно кандидатурата на началника на кабинета му Иво Христов за евродепутат от листата на БСП, президентът Радев коментира : „Не съм снемал доверието си от Иво Христов. Той има право да избере къде ще бъде по-полезен. Всеки е свободен да се кандидатира за изборна длъжност и това е лично решение на господин Христов, което аз уважавам. Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъда най-полезен и най-значим. Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в Европейския парламент, които да отстояват българския интерес в условията на една все по- динамична Европа. Президенството не е феодална институция.”

Държавният глава участва в тържественото заседание на Конституционнния съд в музей "Възраждане и учредително събрание" в старата столица по повод честванията на 140 години от приемането на Търновската конституция.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов