Цвета Караянчева във Велико Търново : Конституционният съд остана неопетнена институция

Мисия

15-04-2019, 20:13

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Председателят на парламента връчи на Даниел Панов решението, с което Велико Търново е обявено за историческа и духовна столица

В музей "Възраждане и Учредително събрание" председателят на парламента Цвета Караянчева връчи на кмета на града решението на Народното събрание за обявяване на Велико Търново за историческа и духовна столица на България.

Тази вечер Караянчева участва в тържественото открито заседание на Конституционния съд на Република България, посветено на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция.
В приветствието си към участниците председателят на Парламента отбеляза, че Конституционният съд и Народното събрание заседават тук в старопрестолния град, за да честват смелостта и вдъхновението на строителите на България.

„16 април 1879 г. е датата, на която България става част от модерния свят. С гордост наричаме първия ни основен закон един от най-демократичните за времето си, най-важните думи в него, тези, които съдържат възрожденския идеал на бащите-учредители, са свобода и свободен. Подписването на Търновската конституция е изцяло българско дело, както Съединението и Независимостта.
Създаването на Конституционния съд от VII Велико народно събрание през 1991 г. също е дело с огромно значение. За първи път в България се създава орган, който да осигурява върховенството на основния закон по отношение на актовете на Народното събрание и указите на президента. През годините в него са работили и работят видни представители на юридическата практика и на правната теория в България. В 30-ата годишнина от началото на българския преход искрено и с гордост можем да кажем, че Конституционният съд остана неопетнена институция, издигната високо над грешките, подводните камъни, интригите и междуособиците, които съпътстваха и вероятно ще продължат да съпътстват политическия живот в България.” – каза във Велико Търново Цвета Караянчева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов