Инж. Даниел Панов: Търновската конституция е достижение на целия български народ

Мисия

16-04-2019, 09:55

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Обръщение на кмета на община Велико Търново по повод 140 г. от приемането на Търновската конституция

Уважаеми великотърновци,

 

На днешната дата преди 140 години в Търново са положени основите на изграждането на държавността в свободна България. Това се случва с изработването и приемането на първия български основен закон, останал завинаги в историята с името „Търновската конституция“.

Нашите предци – първите законотворци, избират европейския път пред свободната ни държава. От изостанала провинция и територия, България се превръща в съвременна държава с гражданско общество. Търновската конституция – основният закон, издига на водещо място най-важните демократичните принципи, човешките права и свободи, равноправието.

Конституцията е този програмен документ, който отразява волята на българския народ. През 1879 година нашите предци се доказват като истински държавници с визия за бъдещето. И макар да имат люти спорове помежду си, те се обединяват заради любовта към своята родина. Благодарение на делото им България се нарежда сред най-модерните по своето устройство европейски и световни държави.

Трябва да помним, че Търновската конституция е достижение на целия български народ и това достижение е много силен повод за нашата национална гордост.

Нека следваме начертания път – да бъдем силна европейска държава с истинско гражданско общество. Така, както са пожелали и нашите предци преди 140 години, създавайки Търновската конституция. Нека помним техните завети и уроците, които историята ни дава – а именно: единство в името на България и Велико Търново.

 

Честит празник, великотърновци!

Честит професионален празник на всички юристи!

 

Даниел Панов

Кмет на Община Велико Търново

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов