Борис Велчев: „Велико Търново трябва да бъде записан в Конституцията като втората столица на България“

Мисия

16-04-2019, 09:59

Снимка:

Ростислав Грънчаров

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Председателят на Конституционния съд отправи призива към президента Румен Радев

Велико Търново бе домакин на първото по рода си изнесено заседание на Конституционния съд по повод 140-годишнината на Търновската конституция. Тържествената сесия се проведе в залата на Учредителното събрание, а сред гостите бяха кметът на града Даниел Панов, председателят на 44-о Народно събрание Цвета Караянчева, президентът на България Румен Радев, председателят на Венецианската комисия към Съвета на Европа д-р Джани Букикио, областният управител проф. Любомира Попова, много представители на юридическото съсловие и др.

Председателят на Конституционния съд Борис Велчев призова президентът Румен Радев да упражни правомощията си и да предложи промяна в текста на Конституцията, с която старопрестолният град да бъде записан като втора столица на страната ни. „Велико Търново е историческата и духовна столица на България и в това никой не се съмнява. Време е това, което всички чувстваме, да бъде записано в основния закон на страната ни. Парламентът направи вече значима стъпка в признаването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България, но въпросът със столиците има своето конституционно измерение. Духът на българската държавност, заченат тук, не може да бъде държан в музей. Той трябва да е част от действаща Конституция. Велико Търново е символ и мястото на символите е в съответната глава на българската Конституция, там където са уредени столицата, гербът, химнът и знамето“, заяви Борис Велчев. Той предложи Народното събрание да създаде традицията да открива своите сесии в залата на Учредителното събрание.

В словото си си кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни, че събитията през февруари – април 1879 година, случили се в залата на Учредителното събрание, са един от отговорите на въпроса защо Велико Търново трябва да бъде историческа и духовна столица на България. „От Търново първите ни законотворци избират европейския път пред свободна България. От изостанала провинция, от територия, България се превръща в съвременна европейска държава с гражданско общество. Търновската конституция – основният закон, издига на водещо място най-важните демократичните принципи, човешките права и свободи, равноправието. Тя е достижение на целия български народ, отразява волята му и е много силен повод за нашата национална гордост. Неслучайно съвременната конституция е неин естествен наследник“, посочи Даниел Панов.

В приветствието си държавният глава Румен Радев подчерта, че се връщаме към създаването на Търновската конституция, защото тя е ценностна харта в своята дълбока същност и полага здрави темели на държавата ни. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева акцентира върху ролята на депутатите в Учредителното събрание и припомни, че в продължение на два кратки месеца, следа разгорещени дебати и политически спорове, те успяват да превъзмогнат противопоставянето, а понякога и личната си горделивост в името на една висша цел – изграждането на българската държава.

Доклади изнесоха д-р Джани Букикио и проф. Атанас Семов – конституционен съдия. Проф. Семов направи паралел с изконните български ценности, народопсихология и принципите на конституционализма. С много цитати, препратки към историята и паралел със съвремието, докладът му предизвика бурни аплодисменти на присъстващите в залата.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов