Депутатите се преклониха във Велико Търново пред делото на Учредителите

Мисия

16-04-2019, 12:04

Снимка:

Народно събрание

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Народното събрание единодушно прие Обръщение към българския народ

Със звънеца, държан преди 140 години от Антим І, започна тържественото заседание на 44-то Народно събрание в музей „Възраждане и Учредително събрание” във Велико Търново, което днес е център на честванията на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция. На заседанието  присъства президентът Румен Радев, ръководителите на върховните съдилища, главният прокурор Сотир Цацаров, министри и други високи гости.

Пред Народното събрание химните на България и Европейския съюз бяха изпълнени от Вокална група „Пеещи камбанки” с ръководител Владимир Габров. Преди това народните представите и гостите видяха възстановка на събитията отпреди 140 години, подготвена от Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”.

Преди началото на тържественото заседание на народното събрание, гвардейци внесоха в залата на Учмредителното събрание оригиналът на Търновската конституция.

„Нашите предци превъзмогнаха враждите си и личната си горделивост, за да докажат на целия свят, че България има силата да продължи пътя си на независима държава. Днес е важно да помним, че сме тук заради тях, а не заради себе си. Тук сме, за да изразим смирението си, своята благодарност и своето преклонение. За тях неграмотните гласуваха с бобени зърна и кукуруз, днес ние разполагаме с медийни експерти и специалисти. Преди 140 години те превръщаха думите в оръдия, за да защитят идеите си – днес ние се съобразяваме с последните социологически проучвания. Всеки в тази зала е тук, защото е спечелил доверието на своите избраници. Със сигурност допускаме грешки, трудно постигаме съгласие, но ако си припомним завещаното, това ще ни направи по-добри служители на българския народ. „ – каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Дължимото на своите предци отдадоха в изказванията си всички председатели на парламентарните групи.

 

„Свикването на Учредителното събрание е кулминацията на българското Възраждане. След 500 – годишно отсъствие българската държава заема своето достойно място на картата на света. Тук преди 140 години се срещат миналото и модерното. За първите български парламентаристи участието в народното събрание не е било въпрос на кариера. Те ще останат в паметта като строителите на съвременна България. След време никой няма да помни ежедневните ни спорове, а ще отсее само значимото от нашата работа. Днес, във времена на конфронтация, не бива да забравяме, че присъствието ни в политиката е въпрос на отговорност. Най-добрият пример за носенето на тази отговорност ни дават депутатите от Учредителното събрание.” - подчерта Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ.

 

Корнелия Нинова, председател на групата на „БСП за България” предпочете да подходи критично към своите колеги : „Днес, век и половина по-късно, трябва да попитаме равни ли сме всички пред закона? Колко са нашите съграждани, които живеят в недоимък за сметка на други? Въпреки безплатното образование, много български девойки и младежи прекъсват обучението си, без да придобият нужната степен. Дали днес нямаме основание да се запитаме на българските интереси ли служим или на чужди и корпоративни? Авторитетът и силата на една Конституция се определят от степента на нейното прилагане. Преди да мислим за нова Конституция, може да подобрим живота на нашите сънародници, като спазваме настоящата, защото ние се отклонихме от нея.” – каза в изявлението си Нинова. Любопитното е, че депутатите от БСП за пръв път от месеци участват в заседание на Народното събрание.

 

Явор Нотев от ПГ на „Обединени патриоти” подчерта : „Нам се пада честта да свеждаме глава и чело пред стореното от нашите предци. След Търновската конституция са приети още три. Следването и изпълнението на законите и задължение на всеки гражданин. И чествайки днес тази годишнина, то ние изплащаме послание към всеки гражданин да спазва Конституцията и да зачита върховенството на закона. Да живее България!”

Дължимото на предците ни отдаде и Веселин Марешки от ПГ на „Воля” : „Нека си пожелаем народът ни да е здрав и сплотен, нека днес живеем и работим така, че да не се срамуваме от отражението си в огледалото. Да си помечтаем след 140 години някой да се сети и за нас.”

44-то Народно събрание единодушно прие Обръщение към българския народ по повод 140-та годишнина от приемането на Търновската конституция. Текстът на обръщението беше прочетен от най-младите народни представители от всяка парламентарна група - Радостин Танев /ГЕРБ/,  Теодора Халачева /БСП/, Николай Александров /Атака/, Имрен Мехмедова /ДПС/ и Боряна Георгиева /Воля/.

„Днес България е демократична държава, неразделна част от европейското и евроатлантическото семейство. Бащите - Учредители ни оставиха солидно наследство. Особено важен е техния пример за поставянето на обществения интерес над личния… Днес декларираме, че в трудното и динамично време ще работим за интереса на народа и просперитета на страната. Поклон пред историческото дело на Учредителите.” – се казва в Обръщението.

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов