Ева Майдел повежда Голямото българско хоро в Брюксел за трета поредна година

Животът

17-04-2019, 10:37

Снимка:

пресофис Ева Майдел

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Събитието ще се състои в деня на православния Великден - 28 април 2019 г. от 14.30 ч.

„Хорото е една от най-българските традиции. То показва не само красотата на автентичния ни фолклор, но и талантливото лице на българските музиканти, изпълнители и творци. Започнато от Кристалина Георгиева през 2013 г., Голямото хоро се утвърди като празник, който привлича българи не само от цяла Белгия, но и съседните държави като Германия, Нидерландия и Люксембург.“ Това заяви евродепутатът от Групта на ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която и тази година продължава традицията на Голямото хоро, както и другата традиция, съпътстваща събитието - обличането на символа на Брюксел – Манекен пис, в българска носия.

Според Ева Майдел денят за провеждане на Голямото хоро през 2019 –та е избран символично – това е денят на православния Великден - 28 април.  „Искахме да подчертаем уникалността на българските традиции и привързаността ни към християнските ценности. Вярвам, че България има нужда от позитивните послания на своите традиции, както и от по-добър имидж по света във всяка една социално-икономическа сфера. Затова през последните пет години с инициативи като Голямото хоро и Моята мечта за България работих за представяне на най-доброто лице на България.“, добавя българският евродепутат.

В Голямото хоро в Брюксел тази година ще се включат музиканти от Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ от Котел, ансамбъл "Бизоне" от Каварна, съставът от българи "На Хорото в Брюксел", както и Ансамбъл "Здравец" от Гент.

Голямото хоро е част от програмата на 13-ото издание на международния фестивал Balkan Trafik

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)