Днес е Световен ден за опазване на паметниците на културата

Животът

18-04-2019, 07:00

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 18 април имен ден празнуват Виктор, Виктория

Днес отбелязваме Международния ден за опазване на паметниците на културата. Денят се чества от 1984 година по решение на ЮНЕСКО.
18 април е повод да се привлече общественото внимание във всички страни по света към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата.
Сред българските паметници, вписани в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство са Мадарският конник, Рилският манастир, Казанлъшката гробница, град Несебър, Боянската църква.

 

Днес имен ден празнуват Виктор и Виктория. Великомъченик Виктор бил войник по време на управлението на Марк Аврелий. За да се провери предаността им към страната и управляващите, воините били задължени да предадат в жертва животно на идолите. Виктор бил християнин и отказал, с което бил осъден на мъчения и изпитания. Вярата му му помогнала да премине невредим през всичко, дори победил виден магьосник и го принудил да стане християнин. Присъстващите по това време ослепени войници прогледнали. Виктор бил обезглавен през II век в Дамаск.
Името Виктор, а от там и Виктория, произхождат от латинското victori, което означава победа.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов