Даниел Панов и Николина Ангелкова откриха 16-то Международно изложение „Културен туризъм”

Мисия

18-04-2019, 12:52

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

8,4 млрд. лв. са приходите от туризъм у нас за 2018 г., припомни министър Ангелкова

Кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов и министърът на туризма Николина Ангелова откриха днес официално 16-то издание на Международното изложение „Културен туризъм”. То се провежда в Двореца на културата и спорта „Васил Левски” в старата столица и събра общини и музеи от страната, посолствата на Азербайджан, Виетнам, Индонезия, Палестина, Република Южна Африка, Китайският културен център, туристическият информационен център от сръбския Димитровград, различни сдружения и туристически организации.

На откриването присъстваха посланици, дипломати, министри от Русия, кметове и туроператори, а старт дадоха талантливите музиканти от оркестъра при СУ „Емилиян Станев”.

 

„Надявам се тази година традициите, обичаите, културата и историята да бъдат в основата на партньорствата на всички вас, които ще изградите по време на изложението нови приятелства. Европейската общност ни дава възможност тази година да кандидатстваме по ОП „Региони в растеж” за национални паметници на културата от местно значение, които могат да бъдат обновени и да са в основата на създаването на нови продукти. Следващата година мотото на това изложение трябва да бъде „Обичаи, история, традиции и култура на българските общини”, защото това е нашата идентичност. И ние трябва да ги съхраним за поколенията напред.” – каза на откриването на „Културен туризъм” кметът инж. Даниел Панов.

 

„Изключително съм щастлива днес да присъстват на откриването на това международно изложение тук, във Велико Търново, който е не само старата столица на България. Търново не е само историческата и духовна, но и културната ни столица. Той е град с уникален дух, съхранил ценности история и традиции, за да можем ние да се учим от предците си и да градим бъдещето. Туризмът е този, който ще подпомогне усилията на правителството и общините да превърнем България в целогодишна дестинация. Не случайно тази година поставихме акцента върху вътрешния туризъм, защото и малките населени места у нас могат да ни изненадат с прекрасната си култура, с великолепните си обичаи и минерални извори – България е на второ място в Европа след Исландия на тези природни ресурси. Само за миналата година имаме 8,4 млрд. лв. приход от туризъм в страната и това е благодарение на вашите усилия.” – подчерта министър Николина Ангелкова.

 

Единственият специализиран форум за културен туризъм на Балканите се организира по инициатива на Община Велико Търново, Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ и със съдействието на Министерството на туризма  на Република България.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов