Разбиха група от ало измамници, присвоили над 2 млн.лева от жертвите си - velikotarnovo.utre.bg

Разбиха група от ало измамници, присвоили над 2 млн.лева от жертвите си

18 април 2019, 14:41 | Мария Христова
  • Снимка:
    velikotarnovo.utre

Задържани са близо 40 „мулета” и „въртачи” начело с тартора, действали в България и Румъния

При мащабна спецакция на Полицията и Жандармерията днес в Горна Оряховица е разбита група за телефонни измами. Това обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев след операцията в два квартала в железничрския град, в София и в Румъния. В Горна Оряховица бе и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Това е една от най-големите престъпни групи за телефонни измами. Операцията се проведе под надзора на Специализираната прокуратура”, обяви Гешев. Задържани са 5 лица в България и петима души в Румъния. Те са изпълнявали ролята на „мулета”. Сред арестуваните в Румъния е и ръководителят на групата. Четирима от задържаните са били високо в йерархията на организираната престъпна група. Останалите задържани, над 23 лица, са хората, които са извършвали обажданията. Това са т.нар.”въртачи” , които са въртели телефонни номера и са избирали жертвите в България. Те са от ниските нива в иерархията на групата. При акцията са иззети шест луксозни автомобила и стотици румънски карти и ваучери за мобилни телефони. До момента има доказателства за нанесени щети от "ало" измамите в размер на 2 млн. лв.

„Всичко това се случи след анализ извършен от Правителството и главния прокурор, от МВР. Работата до сега беше сигментирана, в отделни случаи и се стигаше до т.нар.мулета. Беше поставена задача да се работи на цялостно ниво и по цялата иерархия, за които тези измами са превърнати в професия”, коментира Гешев.

Задържаните лица са от българи от ромски произход. Действията по разследването продължават. „Задържаните лица са добре интегрирани в обществото видно от луксозните жилища, които обитават, както и от супер луксозните им автомобили. Този стандарт обаче се дължи на откраднатите спестявания на български пенсионери. Държавата беше длъжник на тези възрастни хора и беше крайно време да се реагира така мащабно. Надявам се този проблем след около година да не е в такива размери”, заяви Иван Гешев.

„Направен бе анализ на всички досъдебни производства по случаите на телефонни измами. Имаше работна среща с колегите от Специализираната прокуратура. В операцията в Горна Оряховица участваха над 150 служители от Жандармерия, оперативни работници, от Бюрото за бързо реагиране. Освен в Горна Оряховица има задържани лица и в София. Колегите от Румъния откликнаха и се включиха в това разследване, което е стартирало от 2017 г. Работи се със задържаните лица, а доказателствата, които сме иззели са огромен брой”, обясни гл.секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той допълни, че тарторът на групата е български гражданин. Има над 12 случая на крупни измами. Последните са от преди седмица. Високото ниво от ръководството на престъпната група са от Горна Оряховица. „Очаквам задържаните да реагират като започнат да се оплакват от условията в арестите, да твърдят, че акцията е политическа поръчка и да пишат до медиите”, коментира Иван Гешев. Той уточни, че тепърва ще се анализира имотното състояние на задържаните лица Снимки-Веселина Ангелова

 

 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета