Фиданка от Гранитския дъб ще бъде засадена на Цветница под Царевец

Мисия

19-04-2019, 10:57

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най-старото дърво у нас ще расте до средновековната църква „Св.Иван Рилски“

Фиданка от най-старото дърво в България, Гранитския дъб, ще бъде засадена в двора на средновековната църква „Св.Иван Рилски“ под крепостта Царевец във Велико Търново. Дръвчето ще бъде тържествено вкоренено на един от най-красивите и обичани християнки празници - Цветница, тази неделя, в 11,00 часа.

Събитието е част от поклонническия пешеходен поход „Светият път“, посветен на 550-та годишнина от пренасянето на мощите на св. Иван Рилски от старата столица Търново в Рилския манастир. Уникалният културно-исторически и поклоннически проект се осъществява от инициативен комитет, представляван от Паскал Пиперков, Евгени Коев и проф. Пламен Павлов, с подкрепата на кмета на Община Велико Търново инж.Даниел Панов и директора на Регионален исторически музей – Велико Търново д-р Иван Църов.

Гранитският дъб расте повече от две хиляди години в с. Гранит, община Братя Даскалови, Старозагорска област. Фиданката е осигурена с подкрепата на Иван Муевски от гр. Брезово.

Дъбът е един от символите на духовния подвиг на св. Иван Рилски. Дъбово листо с вписан кръст е логото на поклонническия поход „Светият път“, който ще премине на няколко етапа по пътя на мощите на небесния покровител на България и българския народ.

Църквата „Св.Иван Рилски“ в квартал „Асенов“ е част от манастирския комплекс при храма „Св. Петър и Павел”. .Тук след превземането на Търново от османските турци през 1393 г. са се съхранявали мощите на  св. Иван Рилски до пренасянето им в Рилския манастир през 1469 г.

След археологически проучвания храмът бе консервиран и експониран преди седем години.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов