В Елена представители на партии и коалиции се споразумяха за местата в СИК

Мисия

19-04-2019, 14:05

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Със заповед на кмета в общината са образувани 25 избирателни секции

Коректно, без възражения и в пълно разбирателство преминаха консултациите, свикани от кмета инж.Дилян Млъзев за съставите на Секционните избирателни комисии в община Елена за евроизборите на 26 май. В консултациите участваха местните представители, упълномощени от парламентарно представените партии и коалиции и тези, които не участват в Народното събрание, но имат избрани евродепутати – ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ, както и Реформаторски блок и ББЦ.

Със заповед на кмета в общината са образувани 25 избирателни секции. Осем от тях – шест в града и по една в селата Майско и Константин са с над 500 избиратели и с решение на Районната избирателна комисия СИК са деветчленни. Останалите 17 са с по седем члена или общо 191 души ще работят в комисиите по евровота.

Разпределението, съгласно методиката на ЦИК, е 60 места в СИК за ГЕРБ, 50 за БСП за България, по 25 за Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ и по 3 места за Реформаторски блок и ББЦ. Равен брой ръководни позиции, по 25, за председател, зам.-председател и секретар получават ГЕРБ и БСП, по 10 ОП и ДПС, 5 са за ВОЛЯ, РБ и ББЦ нямат ръководни места в секционните комисии, съгласно определените квоти по методиката.

Участниците в консултациите приеха Подвижната избирателна комисия да се състои от 7 члена, по един от всички партии и коалиции, които имат право да участват в разпределението за състав на СИК. Споразумяха се председателят на ПСИК да е от ГЕРБ, зам.-председателят – от БСП за България и секретарят от ДПС.

Няма промяна на местата за гласуване, с изключение на с. Дрента, там избирателната секция ще бъде в административната сграда на кметското наместничество.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)