В Горна Оряховица започна XIV издание на Международния конкурс „Нова музика”

Велико Търново Лайф

19-04-2019, 19:53

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Над 140 участници ще премерят сили в надпреварата за изпълнение на популярна песен

Над 140 изпълнители ще премерят сили в ХIV издание на Международния конкурс за изпълнители на популярна песен „Нова музика”, чийто домакин от 19 до 21 април е Горна Оряховица. Конкурсът започна тази вечер на сцената на НЧ „Напредък – 1869”. В надпреварата ще вземат участие изпълнители от Румъния, Беларус, Молдова, Азербайджан, Косово, както и от София, Търговище, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Разград, Велико Търново, Полски Тръмбеш, Генерал Тошево, Шумен, Хисаря, Свиленград, Тутракан, Благоевград, Самоков, Своге и, разбира се, от Горна Оряховица. Конкурсът се организира от НЧ „Напредък - 1869“ и Община Горна Оряховица и е под патронажа на Министерството на културата.

Тазгодишното му издание е посветено на 150-тата годишнина на НЧ „Напредък - 1869“.

Конкурсът бе открит от заместник-кметът Йорданка Кушева, която поздрави всички участници и гости. Заместник-кметът засвидетелства специално внимание на творческия директор на конкурса Аделина Колева, както и на журито, което ще оценява изпълненията на участниците. Негов председател тази година е Нели Рангелова. Членове на журито са Милена Добрева – вокален педагог в Национално музикално училище в Бургас и художествен ръководител на Вокален ансамбъл „Фортисимо”, Десислава Станкова – един от най-успешните вокални педагози в страната и ръководител на Вокална школа „New voices” – Търговище, Гюнеш Абасова – вокален изпълнител от Република Беларус, Шеки Ходжа - композитор и аранжор от Косово, Валентин Мунтеан – композитор от Румъния.

Според статута на конкурса участниците се явяват в 2 категории – индивидуални изпълнители, разпределени в 4 възрастови групи, и вокални формации в 2 възрастови групи. Участниците се представят в два тура с песни по избор, без селекция след I тур.

От тази година е добавен трети тур, в който се състезават участници от III и IV възрастова група и II група при вокалните формации, показали най-висок резултат в предишните два тура. Класираните за III тур се състезават за трите най-големи награди на конкурса – Гран при, Награда на спонсорите и Награда „150 г. НЧ „Напредък - 1869“.

За първи път публиката на конкурса ще има възможност да даде своя глас за най-добре представил се изпълнител в I и II възрастова група. Наградите на публиката са осигурени от спонсори.

Преди да започнат конкурсните изпълнения, публиката имаше възможността да чуе изпълнението на миналогодишните победители – Вокален състав „Grammys“ от София.

Първата конкурсна вечер започна с изпълненията на индивидуалните певци – І и ІІ група и вокални формации – І група.

Гала концертът на лауреатите и гостите на конкурса е на 21 април (неделя) от 17.00 ч.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов