Министърът на отбраната откри „Стена на храбростта” в Трявна и Плачковци

Животът

20-04-2019, 15:00

Снимка:

Министерство на отбраната

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мемориалните комплекси отдават почит към загиналите за освобождението и националното обединение

С тържествени ритуали в градовете Плачковци и Трявна бяха открити два мемориални комплекса „Стена на Храбростта“. С изграждането на тези паметници жителите на община Трявна отдават почит към загиналите свои предци за освобождението и националното обединение на България. 

„Българският народ е пазил винаги паметта към онези, които загинаха за свободата на Родината и за обединението на българските земи в една държава. Тяхната саможертва трябва да бъде в сърцата и в умовете ни и трябва така да възпитаваме децата си, за да я има България и в следващите векове.“ Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на откриването на мемориалните комплекси. Той благодари на хората, подели инициативата за тяхното изграждане, на представителите на местната общинска власт, която подпомага нейното реализиране, и на всички родолюбиви българи, дошли в този ден да почетат паметта на загиналите. В гр. Трявна министърът на отбраната припомни пред събралото се множество събития и личности, с които тази малка община изписва славни страници в българската история. „Докато помним своите герои, докато уважаваме своята християнска вяра и своята армия, ние ще бъдем народ и ще имаме държава“, заяви министър Каракачанов. 

На Стените на Храбростта в гр. Плачковци и в гр. Трявна върху плочи от черен гранит са изписани имената на 586 български военнослужещи от региона, загинали във войните за освобождение и национално обединение. Паметниците са изградени по инициатива на граждани, Съюза на военноинвалидните кооперации и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. 

Мемориалните комплекси бяха открити в навечерието на 143-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. За тържественото отбелязване на годишнината в гр. Трябва беше проведена тържествена проверка (заря). В ритуалите участваха представителни подразделения на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър.



Снимка на Деня

Във Варна се изсипа най-много дъжд по Черноморието