Имперският руски балет представя “Лебедово езеро” на “Сцена на вековете” в Търново

Мисия

20-04-2019, 17:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Седем впечатляващи заглавия са включени в афиша на престижния фестивал на хълма Царевец

Звездната трупа на Имперския руски балет ще представи балета “Лебедово езеро” сред естествения декор на крепостта “Царевец” във Велико Търново.С едно от най-великите балетни заглавия по музиката на Чайковски на 13 юли ще бъде открито четвъртото издание на Летния сезон на българските оперни театри “Сцена на вековете” сред бойните кули на крепостта Царевец.
"Това е традиционен класически спектакъл, в който сме включили няколко изненади. Зрителите ще могат да видят няколко нови танца-унгарски, неаполитански, валс. Имаме нова хореография, подготвена от чичото на Мая Плисецкая. В спектакъла до сега участваше един шут, а на сцената във Велико Търново ще се появят два шута, които са блестящи като изпълнители и като роли", обясни основателят на балета Гединамис Таранда.
Трупата на Имперския руски балет, който тази година чества 25-годишнина, е създадена преди 24 години по инициатива на световната прима Мая Плисецкая. Идеята възниква по време на нейните юбилейни гастроли в Япония по програма на солиста на “Болшой театър” Гедиминас Таранда. Той самият е хореограф на “Лебедово езеро” и е в петицата на най-добрите балетисти на съвремието заедно с Василиев, Лиепа, Баришников и Моисеев. Името на колектива е реверанс в памет на императорското семейство, което има изключителен принос към развитието на руската култура, в това число на театрите “Болшой” в Москва и “Мариинский” в Санкт Петербург, където се ражда и израства славата на руския балет.
"На сцената под открито небе във Велико Търново ще танцуват 45 балетисти, които ще използват 180 костюма", уточни Гедиминас Таранда.
За първи път на “Сцена на вековете” ще има международно участие. И тази година музикалното събитие е отличено с престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020. Летният сезон на българските опери и театри е включен в платформата на Европейската фестивална асоциация, т.е. събитието е видимо за културната общност, за публиката в цяла Европа и дори извън Стария континент.
"Изданието е отново под патронажа на министъра на културата Боил Банов”, съобщи директорът на Дирекция „Култура и туризъм” Нелина Църова.
В афиша на музикалното събитие тази година са включени 7 заглавия – балет, опера и симфоничен концерт.На откритата сцена на Царевец ще бъдат показани два от оперните шедьовъра на Джакомо Пучини. На 26 юли с „Турандот“ ще гостува Бургаската опера, а на 2 август Държавна опера Русе ще представи „Бохеми“. Спектакълът е обогатен с интересни препратки към новото време и ще е с участието и на детския хор на русенската опера. Диригент ще е маестро Сунай Муратов, който 20 г. е работил в Анкара.
С Вердиевото заглавие „Симоне Боканегра“ ще се включи във фестивала на 10 август Театрално-музикален продуцентски център – Варна.
С най-новото заглавие в своя афиш – “Теменужката от Монмартър” на Калман, ще се представи Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Търновската трупа ще излезе на Царевец на 26 юли.
За първи път в програмата на фестивала е включен симфоничен концерт. Той е подготвен от Русенската филхармония и е посветен на 140-годишнината от рождението на Панчо Владигеров. Солово участие ще има виолончелистът Атанас Кръстев, който е носител на 15 престижни музикални награди. Русенската опера ще има участие и в съпътстващата програма с концерт от класика и рок съвместно с група "Сигнал". Ще бъдат изпълнени хитове като "Да те жадувам", "Лодка ли е любовта", "Между ад и рай", "Спри се" и др. Концертът ще е под диригентството на 27-годишния маестро Димитър Косев, който е завършил музикална академия във Виена, Австрия.
Българската класическа музика ще звучи на крепостта на 30 август.
Бляскав финал на “Сцена на вековете” ще направят Държавна опера Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“. Те подготвят нещо уникално – опера в цирка. На 4 октомври под шапитото на цирка на площадка в квартал „Колю Фичето” двете трупи ще представят оперното заглавие „Палячи“ от Руджеро Леонкавало.
По традиция е подготвена и съпътстваща програма от музикални концерти, които ще са на сцената на Летния театър в старата столица. На 18 юли Държавната опера-Бургас ще се представи с концерт компилация от симфонична и рок музика в изпълнение на оркестъра и хора на операта съвместно с група "Кикимора". Ще бъдат изпълнение рок хитове на 20 век.
Билети за спектаклите ще се предлагат в системата www.evwntim.bg, както и в информационните центрове на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов” на ул. „Христо Ботев” №5 и на площад „Цар Асен I” във Велико Търново.След края на всяко представление, като подарък за зрителите и гостите на старата столица, ще се излъчва Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина” .

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов