Започва поетапното строителство на нови 56 км от АМ „Хемус“ - velikotarnovo.utre.bg

Започва поетапното строителство на нови 56 км от АМ „Хемус“

21 април 2019, 15:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay.com

Трасето е първи участък от 134-те км, които „Автомагистрали“ ЕАД ще изгради

През следващата седмица започва поетапното строителство на нови 56 км от автомагистрала „Хемус“. Трасето е първият участък от 134-те км, които държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД ще изгради.

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той напомни, че с осигуреното от държавата финансиране в размер на 1,12 млрд. лв. без ДДС е гарантирано строителството на трасето на магистралата между п.в. „Боаза“ и разклона с пътя Русе – Велико Търново. Отсечката е разделена на шест участъка, два от които – с обща дължина почти 44 км, преминават и през територията на област Плевен.

През 2021 г. АМ „Хемус“ трябва да достига до пътя Ловеч – Плевен. Има изготвено предпроектно проучване за околовръстен път на града. До 40 дни ще изготвим задание и ще възложим две процедури – изработване на подробен устройствен план - парцеларен план и на разширен идеен проект, за да изберем вариант за трасе. Той трябва да е готов в края на 2021 г., за да избегнем бъдеща тапа от над 2000 тежкотоварни автомобила в центъра на града, съобщи още зам.-министър Нанков.

Той информира, че физическото изпълнение на изграждания в момента участък от магистралата между Ябланица и п.в. „Боаза“ е 80%. Според поетия ангажимент той ще бъде готов със седем – осем месеца предсрочно и ще бъде въведен в експлоатация през октомври.

По линия на тол таксите ще се търси по-добра поддръжка чрез повече ресурс и по-ефективното му разходване. Разглежда се вариант за поетапното им въвеждане. Това е един от компромисите, който би могъл да бъде допуснат. В момента се води диалог с браншовите организации от транспортния сектор. Предстоят и нови срещи. Сега 250 млн. лв. от събираните годишно 350 млн. лв. от винетни такси са от леки автомобили. Приходите, които ще се събират след въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили, ще позволят рехабилитация на 2500-3000 километра републикански пътища годишно, а не на 1000 км, както е сега.

 

 Коментари (3)

Потребител
Todor
Опоменатото поетапно стройтелсвто би било много добре ако реално се случат нещата и стане както трябва .. Запомнете едно обаче хората правят добре евала за това . Но трябва и да се подържаът тези пътища.. не е да се направи веднъж и да си мислите ,че цял живот ще е като нов
02 май, 15:20 ч.
Потребител
Калина
Еми това може да се нарече една добра новина ето ,че хората си работят вършат си работата ... !! А някой безделници се чудят какво да правят и хейтят .. еми така не е окей ;) Гледайте си работата бе хора .
02 май, 15:19 ч.
Потребител
Кременлиев
Мисля, че с тези хубави новини в скоро време съвсем спокойно ще се доверя отново на това правителство. Хората не говорят много, а работят и то ефективно
22 април, 18:16 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета