Най-старата детска градина във Велико Търново е основно ремонтирана

Мисия

22-04-2019, 17:54

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това е първата сериозна реконструкция на сградата, която е и паметник на културата, от десетилетия насам

Най-старата детска градина във Велико Търново - „Пролет“, която се намира на метри от Музей „Възраждане и Учредително събрание“ и от крепостта Царевец, е основно ремонтирана. Това е първата основна реконструкция на сградата, която е и паметник на културата, от десетилетия насам. Кметът на старопрестолния град Даниел Панов уважи церемонията по откриване на детското заведение и преряза лентата заедно с директората Петя Цикалова. Благослов отслужиха отец Славчо и отец Асен, а децата зарадваха всички присъстващи с изпълнения на песни и танци. 

„Дойде време, 82 години от създаването на тази детска градина, тя да придобие съвременен и европейски вид, който всички сме искали да има. Радвам се, че днес даваме края на проекта за модернизация. Ако сградата не беше дарена през далечната 1952 година от една великотърновка  с добро сърце, нямаше как днес да бъдем тук. Благодаря на строителната фирма, на учителите и целия персонал, че дават нужното внимание и всеотдайност на нашите деца“, поздрави кметът Даниел Панов присъстващите. Благодарствени думи отправи и директорката Петя Цикалова.

Фасадата на сградата е укрепена и топлоизолирана, монтирана е нова дограма, подменена е отоплителната инсталация. Обновени са всички вътрешни помещения – общите стаи на децата, спалните, санитарните възли, кухнята и салонът, коридорите, заедно с обзавеждането. Облагороден е и дворът.  Дейностите са част от големия проект на Община Велико Търново по ОП „Региони в растеж“ за образователна инфраструктура, по който са модернизирани и основно ремонтирани три училища и детски градини. За ОДЗ „Пролет“ инвестициите надхвърлят 432 000 лева.

Цялата стойност на проекта за шестте учебни институции е близо 8,7 милиона лева, от които 6,7 милиона лева е безвъзмездното финансиране по ОП „Региони в растеж“, 1,2 милиона лева е съфинансирането от републиканския бюджет, а над 805 000 лева е собственото участие на Община Велико Търново.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)