Велико Търново посреща нощта на Възкресение на върха на Царевец - velikotarnovo.utre.bg

Велико Търново посреща нощта на Възкресение на върха на Царевец

23 април 2019, 10:47 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Велико Търново

Портите на Царевец ще бъдат отворени в 22,30 ч. вечерта на Велика Събота

За девета поредна година Велико Търново ще посрещне Христовото възкресение на върха на крепостта Царевец. Точно в полунощ на 27 срещу 28 април десетки църковни камбани ще звънят в унисон, за да възвестят настъпването на Великден. Благодатният огън ще бъде изнесен от Патриаршията музей „Възнесение Господне“, а пред храма ще бъде отслужено Пасхалното богослужение.

Портите на Царевец ще бъдат отворени в 22,30 ч. вечерта на Велика Събота /27 април/, а в 23,30 ч. започва църковната служба. След изнасянето на Благодатния огън в полунощ и тържествения звън на църковните камбани ще започне голямо литийно шествие с факли. То ще премине от Патриаршията на Царевец до катедралата „Рождество на Света Богородица“ и ще бъде водено от кмета на Старата столица Даниел Панов и великотърновския митрополит Григорий.

В 1,00 ч. след полунощ започва Светата литургия по случай Христовото възкресение. Тя ще бъде отслужена в катедралния храм „Рождество на Света Богородица“.

2700 осветени яйца и парчета козунаци ще бъдат осигурени за жителите и гостите на Велико Търново, избрали да посрещнат Великден на Царевец. Жестът е на фирмите „Консорциум Агробизнес“ АД, „Метро Кеш Енд Кери България“ ЕООД и „ЦБА Асет Мениджмънт“, със съдействието на кмета Даниел Панов. Яйцата ще бъдат боядисани и украсени в ресторантите на хотелските вериги „Янтра“, „Панорама“, „Болярски“ и комплекс „Калоянова крепост“. Те ще бъдат осветени на Велики Четвъртък /25 април/ в катедралния храм. Подаряването им ще започне в 00,40 ч. във великденската нощ.

Богослужението по случай Второ възкресение ще бъде в новия храм „Възкресение Христово” и ще започне в 11,00 ч. навръх Великден. В 21,00 ч. в празничната вечер ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Прожекцията може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I”.

Организатори на програмата за отбелязване на Христовото възкресение са Община Велико Търново, Великотърновска митрополия и Регионален исторически музей.

Живеещите в домовете за възрастни хора „Венета Ботева” и в с. Балван, заедно с младежите от Кризисния център в селото и децата в Центъра за настаняване от семеен тип /В. Търново/ също ще бъдат зарадвани с осветени великденски яйца и козунаци.

За сигурността и опазването на обществения ред ще се грижат служители на Районно управление на полицията – В. Търново, на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и частни охранители. 

 

 

Програма за честването на Възкресение Христово във Велико Търново

25 април 2019 г. /Велики Четвъртък/

10,00 ч. Катедрален храм „Рождество на Света Богородица” - Освещаване на боядисаните Великденски яйца.

 

27 април 2019 г. /Възкресение Христово/

         22,30 ч. Входа на крепостта Царевец - Отваряне портите на Крепостта.

         22,30- 23,30 ч. Входа на крепостта Царевец - Влизане в Крепостта.

23,30 ч. Патриаршеска църква „Възнесение Господне” - Пасхално богослужение.

         24,00 ч. Патриаршеска църква „Възнесение Господне” - Изнасяне на Благодатния огън, звън на всички църковни камбани, възвестяващ Възкресение Христово.

         00,30 ч. Патриаршеска църква „Възнесение Господне” - Литийно шествие към Катедрален храм „Рождество на Света Богородица”.

         00,40 ч. Площад „Цар Асен I” - Раздаване на боядисани яйца и парчета козунак. - 01,00 ч. Катедрален храм „Рождество на Света Богородица”; Възкресна Света литургия.

 

28 април 2019 г. /Второ Възкресение/

11.00 ч. Храм „Възкресение Христово” - Богослужение на Второ Възкресение. 

         21.00 ч. Площад „Цар Асен I” - Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина”.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета